venkovská usedlost

Usedlost situovaná na východním okraji obce, u silnice směrem do Chříče, při východní hranici VPZ Studená, která byla vyhlášena vyhláškou MK ČR č. 249/1995 Sb. ze dne 22. 09. 1995. Venkovská usedlost sestává z chaloupky čp. 19, obytného stavení s chlévy čp. 30, roubených komor, sklípku a stodoly. Parcela dvora je nepravidelného obdélného půdorysu, zděné obytné stavení s chlévy stojí při západní straně ve štítové orientaci k silnici, naproti obytnému stavení stojí drobná stavba kryjící sklípek a za ním stojí ještě dvě roubené stavby, okapově orientovaná chaloupka čp. 19 a jižně od ní roubené komory podélnou osou souběžné se zděným obytným stavěním s chlévy, dvůr z jižní strany uzavírá mohutná, částečně roubená stodola. Další dvě zděné stavby ve dvoře před stodolou – garáž (?) a chlívek nejsou zachyceny v KN a nevykazují památkové hodnoty.