kaple sv. Jáchyma

Autorem je Franz Eiselt, stavitel z Lipové. Kaple sv. Jáchyma se nachází na vrcholu stejnojmenného kopce přibližně 2 km severovýchodně od obce Lobendava. Zděná, omítaná stavba obdélného půdorysu s odsazeným půlkruhovým presbytářem a obdélnou předsíní je postavena na terén vyrovnávající terase vyzděné z kamenných kvádrů. Stěny lodi a předsíně jsou členěny štukovými pilastry zakončenými jednoduchou hlavicí. Na ně dosedá široký štukový pás nahrazující korunní římsu. Střecha nad lodí je polovalbová, na obou stranách prolomena lichoběžníkovým vikýřem. V severozápadní části na hřeben dosedá obdélný sanktusník ukončený jehlancovou střechou. Střecha nad půlkruhovým presbytářem je kuželová. Krytina nad lodí a presbytářem je tvořena dvojitou bobrovkou kladenou na husté laťování. Předsíň je kryta pultovou střechou s velmi nízkým sklonem, krytina, podobně jako na sanktusníku, je tvořena plechovými šablonami. Vstup do předsíně, která je k severozápadu otevřena arkádou se třemi půlkruhovými oblouky, třemi stupni kamenného schodiště. Tři půlkruhové oblouky arkády sou neseny dvěma sloupy, resp. polosloupy na severovýchodní a jihozápadní straně. Sloupy jsou postaveny na vysoké obdélné patce, zakončeny jsou hlavicemi zdobenými akantovými listy a hlavičkami andělů. Na hlavice dosedá obdélný abakus. Severovýchodní a jihozápadní stěna jsou prolomeny kulatým okenním otvorem lemovaným štukovou šambránou se čtyřmi do kříže uspořádanými klenáky. Severozápadní stěna lodi je členěna vstupním, v ose umístěným, otvorem a dvěma okenními otvory po stranách. Vstupní otvor je obdélného tvaru, rámovaný štukovou šambránou. Vyplňují jej dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Střední pole dveřní výplně je prolomeno elipsovitým, na výšku orientovaným otvorem. Okenní otvory jsou půlkruhově ukončené, rámované štukovou šambránou, vyplněné kovovou rámou konstrukcí, do které byly osazeny skleněné tabulky. Nad pultovou střechou předsíně je fasáda členěna kruhovým medailonem s reliéfem sv. Jáchyma. Plocha štítu je doplněna vertikálně kladenými prkny s ozdobně vyřezávanými konci. Pod vrcholem je prolomeno malé elipsovité okénko osvětlující prostor krovu. Jihozápadní a severovýchodní průčelí jsou rozdělena pilastry na dvě pole, která jsou prolomena vždy jedním, půlkruhově ukončeným, okenním otvorem. Otvory jsou lemovány štukovou šambránou s klenákem ve vrcholu a podokenní římsou. Okenní výplň je shodná s okny do předsíně, okna jsou navíc zabedněna. Fasáda odsazeného půlkruhového presbytáře je členěna dvěma kulatými okenními otvory, mezi kterými je umístěn ve štuku provedený latinský kříž. Interiér lodi je plochostropý, v současné době je stropní omítka opadaná a pohledově se uplatňují stropní trámy. Stěny jsou členěny pilastry s kompozitními hlavicemi a lizénovými rámy. V západní části lodi je po celé šířce dřevěná bedněná tribuna, přístupové schodiště je umístěno v severozápadní části lodi. Do presbytáře se otevírá půlkruhový vítězný oblouk, po stranách jsou umístěny mělké půlkruhově ukončené niky. Prostor presbytáře je zaklenut konchou. Podlaha je v lodi pokryta na koso kladenými čtvercovými dlaždicemi v kombinaci černé a okrové barvy. Kolem kaple byly původně umístěny zastavení křížové cesty, dnes bohužel dochovány pouze v torzálním stavu.