stavba jezu se zpevněnými břehy

Jedná se o pevný kamenný jez, jenž je konstruován jako 8 m dlouhý a 10 m široký korpus, který se postupně zvyšuje se sklonem vzdušného svahu v poměru 1:3 proti proudu Rožanského potoka až do výšky cca 2 m oproti patě. Stavěn na ložnou spáru a pěchován kamennými štěpinami. Jez je ukončen ostrou hranou s původním čelním bedněním, které je po celé délce koruny jezu a chránilo jez proti ledové krustě, proti plovoucím krám, proti plovoucím předmětům - kládám či pařezům. Břehy v podjezí byly opevněny a stabilizovány pomocí kamenných zdí. Součástí jezu je také vývar, který byl pravděpodobně opevněn dlážděným kamenem. Koruna jezu zaměřená souřadnicemi X -726 312, Y -940 518. V délce 2 m od levého břehu tělesem jezu prochází 70 cm široká propust s dochovaným stavidlem, jež je orámováno kamenem s letopočtem 1720 a iniciálami HAL (Hans Adam Laske), a na druhé straně dalším stavidlovým kamenem bez datace. Z vnitřní strany od potoka mají kameny otesaný povrch pro položení dluží. Na jednom z kamenných kvádrů umístěných na levé části těla jezu je další kámen s iniciálami FR a letopočtem 1854.