dům

Dům se nachází v městském jádru, jihozápadně od náměstí, je součástí bývalého židovského ghetta. Hlavní severní podélné průčelí s rizalitem zádveří je obráceno do ulice Koželužské, boční krátké východní k mírným schodům ulice Nerudova. K jižní straně domu přiléhá drobný přízemní přísavek, který vyplňuje celý někdejší obdélný dvorek. Západním štítem se dům napojuje na sousední č. p. 99. Terén v místě klesá k jihu. Hlavní hmota domu je jednopatrová, krytá valbovou střechou orientovanou hřebenem rovnoběžně s Koželužskou ulicí. Jihozápadní krátké a výškově shodné křídlo navazuje na valbu nižší sedlovou střechou s hřebenem kolmým. Na protilehlé severozápadní straně přiléhá k fasádě do ulice patrové zádveří kryté pultem. Tyto součásti tvoří půdorys tvaru písmene T. Dvorní přístavek je plochostřechý. Nad zadní částí přístavku je přesahem jižní štítové zdi vynesen balkon, přístupný z jižního křídla. Dům je zděný, hladce omítaný, s bílým monochromním nátěrem. Krytina je červená, tašková. Zadní rovinu hlavní střechy prostupuje komínové těleso, omítanou komínovou hlavu s nástavcem kruhového průřezu doprovází výlezový světlík. Současná úprava fasády z 2. pol. 20. stol. a zač. 21. stol. je torzem někdejšího členění. Na spodu dům rámuje hrubě omítaný sokl, na východní straně kónický, se segmentově zaklenutým oknem, s jedinou dochovanou výplní, okno z bíle natřených dřevěných profilů je dělené na osm tabulek. V horní partii fasádu uzavírá fabionová římsa. Jinak je fasáda hladká, bez členění, okna bez šambrán. Nejvýraznějším prvkem je prostá slepá arkáda zádveří patra, dvě arkádová pole se obracejí k severu, jedno k západu. Přesah pultové střechy, která kryje schodiště stoupající k zádveří, je podpírán dřevěným sloupkem zajištěným pásky. V severním průčelí přetrvala dvě svisle obdélná okna v patře. Do zádveří se vstupuje buď dveřmi v přízemí ze severní strany, nebo po schodišti do patra od východu. Jižní dvorní průčelí má dvě okenní osy. Výplně oken i dveří jsou z plastových profilů, okna mají iluzivní dělení dvojskel.