nájemní dům

Nárožní činžovní dům s monumentálním skoseným průčelím orientovaným do rozšířeného prostoru křížení ulic Úvoz a Údolní a dvěma bočními průčelími. Obě boční průčelí jsou v krajních osách akcentována mírně vystupujícími rizality, nevýrazné rizality rovněž člení obě nároží zkoseného hlavního průčelí. Rizality bočních průčelí člení v 1. a 2. patře pilastry s kompozitními hlavicemi nesoucí římsové kladí završené vyloženou průběžnou parapetní římsou okenních otvorů v 3. patře, z ní vyrůstají další dva pilastry nesoucí pás ornamentálního vlysu pod vyloženou korunní římsou. Uliční průčelí v přízemí členěná pásovou rustikou jsou prolomena půkruhově zaklenutými okenními otvory a vstupy, na rizalitech v krajních osách sdruženými. Na hlavním průčelí v přízemí jsou na neúplných kanelovaných lizénách zavěšeny maskarony doplněné ornamenty a uprostřed jen místně vystupující oblá konzola nevýrazného arkýře v 1. patře zdobená štukovou rokajovou kartuší s maskaronem doplněnou palmetami. Uliční průčelí v 1. a 2. patře členěná lizénami jsou prolomena pravoúhlými okenními otvory s lištovými šambránami s ušima doplněnými na obou bočních průčelích v 1. patře profilovanými parapetními římsami a konkávně zprohýbanými zalamovanými vyloženými návojovými římsami, pod nimiž se v suprafenestrách nachází kruhové terčíky doplněné vegetabilními ornamenty. Parapetní výplně vymezené z boků konzolkami nesoucími parapetní římsy nesou geometrizující dekor. Okenní otvory 2. patra jsou rámovány lištovými šambránami s ušima, které pod parapetními římsami plynule přechází v krátké čabraky s kapkami a nad okrny tvoří konkávně vybrané suprafenestry pod rovnými úseky vyložených profilovaných návojových říms. Průčelí v 3. patře členěná lizénovými rámy jsou prolomena půlkruhově zaklenutými okenními otvory s ústupkovými šambránami, pod okny je vedena průběžná parapetní římsa, nad okry krátké rovné úseky návojové římsy nesené drobnými konzolkami. Uliční průčelí jsou završena vyloženou profilovanou konzolovou římsou, pod níž byl veden pás vejcovce (dochován pouze na jižním bočním průčelí). Nad krajními rizality bočních křídel jsou na korunní římse vztyčeny tvarované štítové nástavce završené zalamovanou římsou prolomené oválnými okenními otvory rámovanými plochými šambránami se svazkovými klenáky. Za nástavci nad rizality vyrůstají z nízké valbové střechy domu jehlancové střechy francouzského typu.