náhrobek rodiny Holfeld

Náhrobek se nachází na bývalém hřbitově u ohradní zdi v západní části areálu kostela sv. Jiří. Hrobové místo je vymezené nízkým kamenným obrubníkem. Kromě ve středu umístěného náhrobku jsou po stranách dva další hroby opatřené kamennou krycí deskou bez textových údajů. Hrobové místo je zarostlé travou a není nijak udržované. Monumentální pískovcový náhrobek má podobu architektonicky členěné obdélné edikuly s neogotickým tvaroslovím. Tvoří ji přízemní obdélný podstavec, sokl s římsou a hlavní část s ústřední mělkou nikou s konsolou a baldachýnem. Okraje náhrobku jsou flankované polygonálními pilíři ukončenými fiálami. Ve spodní části pilířů jsou původní kovové úchyty na svícny. Do soklu jsou vkomponované tři řady menších kamenných nápisových desek (3x3). Písmo je provedeno mělkým rytím latinkou, místy kurzívou. Ve spodní částí hlavní plochy jsou dvě větší epitafní desky zemřelých manželů Theresie a Franze Antona Holfeldových. Horní část náhrobku je tříosá s převýšenou střední částí pro niku se sochu alegorie Víry. Mělká nika má obdélný tvar, je zdobená v horní části obloučkovým vlysem a ohraničená baldachýnem a konzolu stejného půdorysu (polovina pravidelného osmiúhelníku). Konzola pro sochu je mírně předsunutá a jej spodní okraj zdobí ornament slepých arkád nad oblouky vybíhajících do oslího hřbetu. Boční užší pole náhrobku, zdobené slepou kružbou s motivem jeptišky, jsou ukončená římsou šikmo stoupající k nice. Okraj římsy a postranních pilířů zdobí opět neogotická kružba. Baldachýn zastřešující niku nese německý nápis „RUHESTATTE der FAMILIE ??HOLFELD“. Okraj stříšky zdobí dole prolamovaná kružba s motivem obráceného vimperku s kvadriloby v kruhu. Součástí náhrobku je socha znázorňující alegorii Víry.