městské opevnění

1) severovýchodní úsek, prostor předbraní (za čp. 18, 40 a E 72) 2) východní úsek (za čp. 14 a E 78) 3) severní úsek (za čp. 101, E 73, E 77) 4) západní úsek (u E 25 a za čp. 65) 5) bývalý hrádek Sychrov Z městského opevnění, jehož obvodová hradba s baštami podle Vogtovy veduty z r. 1712 obklopovala město, se zachovala zřicenina předbraní půlkruhovitě vypjatého směrem k přístupu, které bylo součástí Dolní brány, mající podobu průjezdní hranolové věže, ležící mezi čp. 18 a 42. Dolní brána pocházející zřejmě z doby Gutštejnů, byla zbořena kolem r. 1905. Dochována je zde komorová střílna ve výšce 1. patra. Zabezpečení horní části městečka navazovalo na opevnění hradu, respektive jeho předsunutou složku a bylo, po obou stranách snad uměle vytvořeného sedla, jištěno 2 válcovými věžemi, z nichž západní, která měla úlohu předsunuté bašty (hrádek Sychrov), je dochována téměř do výšky 2. patra a směrem k sedlu má zachovalou střílnovou štěrbinu bez ostění. Věž byla na severozápadní straně chráněna příkopem a valem. K jihu z věže vybíhá zeď o výšce 4 m a síly 1,8 m, která sestupovala na cestu, kde zřejmě stála Horní brána. Druhá věž na skalisku u hotelu Mnich o vnějším průměru 8 m a síle zdi 3 m byla obtočená zdí, která pokračovala k nedochované Horní bráně. Západní opevnění zaniklo v souvislosti s barokním klášterem servitů, od něhož jižně se zachovala hranolová věžice. Není jasné, zda předsunuté opevnění souvisí spíše s hradem nebo městečkem. Jedna z věží ještě v r. 1819, než se zřítila, dosahovala až po střechu výšky skoro 38 m. Hradby jsou z lomového kamene - břidlice. Zbytky hradeb se torzálně zachovaly i na východní a severní straně městečka.