dům Josefa Bondyho

Jedná se o neorenesanční zděný hladce omítnutý řadový objekt postavený na půdorysu písmene L. Zdivo je smíšené, v dolní části spíše opukové, ve štítech střech cihelné. Dům je rozdělen na dvě části. Při ulici je obytné reprezentační podsklepené patrové křídlo s dvojitými dovnitř otvíravými okny ve špaletách pod sedlovou střechou krytou raženými pálenými taškami. Dvorní křídlo se sklady (na západní straně dvora) je dvoupatrové (při započítání nízkých oken podkroví dokonce třípatrové) nepodsklepené – přízemí je však v jižní části pod úrovní terénu. Střechu má pultovou krytou tč. červeně natřeným ocelovým plechem a okna převážně segmentová čtyřkřídlá šestitabulková jednoduchá dovnitř otvíravá a ve špaletě osazená. Jest–li že jsou doplněna na dvojitá je vnější okno ven otvíravé a osazené v mělké kónické špaletě. Podkrovní okénka jsou obdélná dvoukřídlá dvoutabulková. Severní hlavní průčelí je pětiosé se středním tříosým rizalitem zakončeným nízkým trojúhelným tympanonem, členěno je profilovanými kordonovými bankálovými a hlavní římsou. Suterén, přízemí a nároží rizalitu mají pásovou bosáž. Okna rizalitu, v přízemí obdélná, jsou mezi čtyřmi iónskými kanelovanými pilastry a v patře, kde jsou zakončena plným obloukem, mají po stranách kanelované pilastry korintské a mezi sebou karyatidy. Okna po stranách rizalitu jsou v patře sdružená do edikul s trojúhelnými frontony ozdobenými trojicemi akroterií, v přízemí je na východní straně okno zakončené plným obloukem, nad kterým zvýrazněná bosáž šambrány přechází v klenáky, z nichž hlavní je ozdoben maskaronem. Na západní straně je okno nahrazeno v hluboké špaletě osazeným hlavním vstupem tvořeným dvoukřídlými levými dovnitř otvíravými obdélnými rámovými vraty o čtyřech výplních z nichž horní jsou prolomeny zamřížovanými okny v edikulách s prolomenými frontony. Nad vraty je též zamřížovaný půlkruhový dvoukřídlý nadsvětlík. Východní boční štítové průčelí je bez členění a až na jedno od podkrovní komory bez oken, čeká na postavení sousedního domu v uliční frontě. Jižní dvorní průčelí obytného křídla má 1 + 2 + 2 okenní osy, převážně čtyřkřídlá šestitabulková okna s pásovými šambránami. Podkroví oddělené pásovou kordonovou římsou má nízká obdélná slepá okénka.