vila

Vila č. p. 672 (st. p. č. 902) se nachází severovýchodně od továrního areálu. Budova obdélného půdorysu má zděné omítané přízemí, patro je hrázděné. K východnímu a západnímu průčelí domu byly v pozdější době přistavěny jednopodlažní zděné přístavky. Vila je částečně podsklepená, střecha je sedlová krytá většinou plechovými tzv. frankfurtskými, šablonami. Hlavní severní průčelí je tříosé. V přízemí osy tvoří okenní otvory vyplněné dvojitými trojkřídlými, třítabulkovými okny v horní třetině dělená poutcem. Totožná okna se vyskytují takřka ve všech dalších okenních otvorech. Střední osou v patře vystupuje bedněný arkýř nesený litinovými sloupky, ukončený trojúhelníkovým štítem. Všechny tři strany arkýře jsou prolomeny okenními otvory. Bednění parapetu pod okny je zdobeno rozvilinami. Podobný, ale menší motiv se opakuje v pásu nad okny a v bočních stranách štítu. Přesahující okraje střechy jsou ozdobeny lištou s obdobným motivem. V krajních osách patra jsou okenní otvory. Východní štítové průčelí je v přízemí jednoosé, v patře dvouosé. Ve všech osách jsou okenní otvory. Štít je bedněný, rozdělený horizontální lištou na dvě části. Horní je rozdělena jednou vertikální lištou na dvě pole zdobená rozvilinami. Spodní část je rozdělena pěti lištami na šest polí. Obě krajní pole jsou zdobena rozvilinami, druhé a páté pole od severu jsou zdobena diagonálně kladenými lištami, ve třetím a čtvrtém poli jsou umístěna dvě malá okénka osvětlující podkroví. Pod oknem v přízemí je před stěnou postavena kamenná lavice. Jižně od průčelí navazuje předstupující přístavek obdélného půdorysu s pultovou střechou. Uprostřed jeho severního průčelí je půlválcová nika zaklenutá konchou, po jejíž celé patě probíhá profilovaná římsa. Východní průčelí přístavku je rovněž jednoosé, tvoří ji dvoukřídlé, v horní polovině prosklené, dřevěné dveře rámové konstrukce s obdélným proskleným nadsvětlíkem. Ke dveřím stoupá čtyřmi stupni kamenné schodiště. Obě průčelí jsou ukončena profilovanou korunní římsou, pod kterou probíhá jednoduchý vlys, nároží jsou bosována. K jihovýchodnímu nároží přístavku je nakoso přistavěn další přístavek ukončený jehlancovou střechou krytou plechovými šablonami. Všechny tři stěny jsou členěny dvěma úzkými okenními otvory, které vyplňují dvojitá dvoukřídlá dvoutabulková okna. Na bosovaná nároží a pilastry, které po stranách a mezi okny, dosedá jednoduchý vlys, nad kterým probíhá profilovaná korunní římsa. Jižní průčelí je přízemní, pouze ve střední ose je mělký dvoupodlažní rizalit ukončený trojúhelníkovým štítem se sedlovou střechou. Všechny okenní otvory jižního průčelí kromě rizalitu jsou zazděna. Ten je dvouosý, okenní otvory jsou vyplněn trojkřídlými trojtabulkovými okny. Jižní část západního průčelí tvoří opět jednopodlažní přístavek, do jehož severozápadního nároží je vložena, částečně vystupující, čtvercová věž ukončená jehlancovou střechou krytou pálenými taškami. Průčelí jižně od věže je tříosé, ve všech osách jsou okenní otvory. Západní průčelí věže je členěno jedním půlkruhově ukončeným oknem. Stěna celého přístavku včetně věže je ukončena jednoduchým vlysem s profilovanou korunní římsou. Střechou věže prostupují na jižní, západní a severní mělké valbové vikýře, ve kterých jsou obdélná jednotabulková okna. Před severní část západního průčelí vystupuje přízemní rizalit, jehož severozápadní nároží je zdobeno pilastrem s iónskou hlavicí nesoucí architráv, na kterém spočívá profilovaná římsa se zubořezem. Mezi rizalit a věž je diagonálně vložen hlavní vstup do domu. Původně byl vymezen štukovými pilastry s iónskými hlavicemi, dnes je částečně dochován pouze severní, nad pilastry probíhá architráv se zubořezem nesoucí vlys se dvěma konzolami zdobenými listovcem. Na těch spočívá trojúhelníkový štít, jehož tympanon je vyplněn palmetami a rolverkem s číslem domu. Vstupní otvor je vyplněn dvoukřídlými dřevěnými dveřmi rámové konstrukce. Prosklená horní část je chráněna kovanými mřížemi. Patro průčelí je řešeno stejně jako východní průčelí.