socha Anděla Strážce

Pískovcová barokní plastika vzniklá patrně v dílně J. K. Vettera v téměř životní velikosti, postavena na hranolovém, lehce projmutém římsovaném soklu a znázorňující v kontrapostu po půdorysné diagonále plinty nakročenou stojící postavu Anděla Strážce s tělem dynamicky spirálovitě pootočeným a vzhůru vytočenou hlavou hledící k nebesům, s masivními křídly a dynamicky propracovanou modelací roucha. Ruce anděla přidržují u levé nohy protáhlý stojí cí masivní štít s nezřetelným figurálním reliéfním výjevem, nahoře i dole volutovitě stáčený (zjevná inspirace Tollingerovými postavami andělů se štíty na nárožích sloupu Nejsvětější Trojice na dnešním náměstí Svobody v Žatci). Výška i se soklem cca 250 cm, obvod 60 x 60 cm. Sousoší bylo původně součástí galerie soch okolo děkanského kostela v Žatci a po několika stěhováních skončilo v parku před městským hřbitovem. Od roku 1980 je deponováno na zahradě Polánkova muzea č. p. 678