dělnický dům Rittenburg

Dům, zasazený do terénu, má půdorys tvaru písmene L. Jeho hlavní část, obracející se k dnešní Masarykově třídě, je provedená nesymetricky v tom smyslu, že úsek jihozápadně od dvoupatrové střední části je jednopatrový a širší (čtyři osy v prvním patře), zatímco úsek severovýchodně od ní je dvoupatrový a užší (dvouosý). Jihovýchodní (hlavní) průčelí je tak devítiosé. Dolní část stěny chrání sokl, nároží jsou v přízemí armována výrazně vystupujícími bosami, střídavě užšími a širšími (dole se začíná užší bosou, nahoře končí bosou širší). Stěnu přízemí navíc člení pásová bosáž, místy doplněná svislými stezkami. V ose první zleva je vstup do provozovny, situovaný oproti prvnímu patru mírně asymetricky – blíže doprava. V segmentově zakončeném otvoru jsou prosklené jednokřídlé dveře, stejně jako ostatní výplně otvorů novodobé. V ose druhé zleva je okno - výkladec, nahoře zakončené do tvaru segmentového oblouku. Také ono je vůči prvnímu patru umístěno lehce asymetricky. Místo os třetí a čtvrté zleva (jak je tomu v patře) je v přízemí pouze jedna, v níž se nachází segmentově ukončené široké okno – výkladec. Následující část, odpovídající v prvním patře osám páté, šesté a sedmé zleva, je situována v mírném rizalitu. Nároží rizalitu mají podobnou bosáž jako krajní nároží, avšak jednotlivé bosy jsou výrazně širší. Pod krajními osami prvního patra rizalitu nejsou v přízemí otvory, nýbrž další bosáž. Střídají se zde (směrem zdola) široké obdélné a úzké čtvercové diamantové bosy (místo čtvercové bosy druhé zdola je dnes větrací mřížka). Ve středu rizalitu je vstup, ukončený do velmi nízkého segmentového oblouku. Orámování otvoru je oproti zbytku stěny výrazně ustoupené, dveře jsou dvoukřídlé, rámové konstrukce, s proskleným nadsvětlíkem. Ve vrcholu dveřního otvoru je vysoký hlavní klenák. Dvouosá část vpravo od rizalitu má plastickou bosáž nejen u nároží, ale také u styku s rizalitem – zde jsou bosy zhruba poloviční šířky. Pásová bosáž se nad otvory zalamuje do naznačených klenáků. V levé ose je okno – výkladec, v pravé vstup do provozovny. Oba otvory jsou nahoře zaoblené, mají také hlavní klenák v podobě diamantové bosy, umístěné však poněkud nelogicky vysoko nad vrcholy oblouků, pod profilovanou mezipatrovou římsou, která sahá po celé šíři stěny. V prvním patře vyplňují všechny osy okna. Úsek s osami první až čtvrtou zleva člení toskánské pilastry. U nároží a mezi osami druhou a třetí zleva je to vždy dvojice pilastrů s dvoustupňovou soklovou patkou, nad kterou jsou dva oblouny nad sebou, prostým dříkem a hlavicí, uprostřed s vystupujícím kruhem. Stěnu dále člení arkády, v nichž jsou umístěna okna. Zjednodušená obdoba popsaných pilastrů nese půlkruhový profilovaný oblouk arkády, přičemž střední pilastr má oproti postranním dvojnásobnou šířku. Ve vrcholu oblouku je diamantový hlavní klenák, cvikly vyplňují vystupující pole. Pod okny je parapetní římsa a pod ní obdélné, na šířku orientované parapetní pole, vymezené vpadlým okrajem. Okna jsou dvoukřídlá, s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s poutcem oddělenou horní částí, členěnou rovněž na poloviny příčlí svislou. Pilastry nesou architráv, dole s profilovanou římsou. Stěnu v této části průčelí zakončuje přesahující profilovaná římsa hlavní. Tříosý rizalit má v prvním patře bohaté architektonické členění. Nároží jsou armována bosáží – směrem zdola se zde střídá širší diamantová bosa a užší bosa obyčejná. Bosáž sahá k architrávu. Po obou stranách všech os se nachází pilastr s dvoustupňovou soklovou patkou, nad níž jsou dva oblouny nad sebou. Dřík zdobí v dolní části – nahoře vymezené plochým pásem – vysoká diamantová bosa, voluty jónské hlavice doplňuje vegetabilní dekor. Okna jsou situována v obdobných arkádách jako v osách první až čtvrté zleva, pouze výzdoba je o něco bohatší. Hlavní klenák je opatřen reliéfem hlavy divého muže, jehož vlasy a vousy mají listovou podobu a čelo je svraštělé. Ve cviklech je reliéfní věnec, tvořený napůl dubovými listy a napůl stylizovanými květy (?), doplněný stuhou se zvlněnými konci. Obdélné, na šířku orientované parapetní pole je umístěné v silně vpadlém poli, uprostřed něho (až na střední okno rizalitu) je čtvercová diamantová bosa. Ve všech třech osách jsou okna – vyšší a širší obdoba oken v postranních částech fasády. Pilastry nesou architráv, jehož horní a dolní okraj je profilován, a kladí. Nad střední osou je v něm plastická rozeta, nad pilastry a hlavními klenáky postranních oken obdélné, na šířku orientované pole. Pole nad hlavními klenáky lemuje po obou stranách triglyf s kapkami. Dvouosý úsek vpravo od rizalitu je v prvním patře proveden obdobně jako čtyřosý levý úsek. Vysoké pilastry jsou zde po obou stranách os a také u nároží; u styku s rizalitem je pilastr o poloviční šíři. Úroveň horní hranice prvního patra je u rizalitu výše, než u obou postranních částí průčelí. Rizalit má i druhé patro, oddělené římsou. I zde je stejná nárožní bosáž, členění fasády je již jednodušší. Po obou stranách os jsou jónské pilastry, dřík je však bez výzdoby a hlavice je doplněná o akanty a květ s listy. Ve střední ose není okno, nýbrž malba, zobrazující legendu o nalezení bohosudovské sochy P. Marie Bolestné. Nachází se v obdélném profilovaném rámu s hrotovitě zvýrazněnými rohy, dole doplněnými kapkami. Nad středem horní části je reliéf s palmetou, z níž vedou na obě strany voluty. Na pravé straně výjevu je mohutný, bohatě olistěný strom, pod jehož rozvětvením je v kmeni dutina. Z dutiny vycházejí paprsky, směřující k dívce v levé části scény. Dívka je zobrazena v pravém poloprofilu, avšak hlava je otočena k dutině stromu. Dívka má světlou blůzu s krátkými rukávy, světlou zástěru a červenou sukni. Levá paže je ohnutá v lokti před tělem, ruka spočívá pod zástěrou, pravá paže je natažená od těla, ruka drží srp. Kolem dívčiny ruky a předloktí je obtočený tmavý had, jehož hlava směřuje doprava. Dívka má hnědé vlasy sčesané z čela, vzadu jsou vidět tři jejich prameny. Před stromem je odložená nůše na trávu, v pozadí je krajina s areálem bohosudovského poutního kostela P. Marie Bolestné. V osách vpravo a vlevo od tohoto výjevu je okno s edikulovým orámováním. Okna jsou menší obdobou oken v prvním patře v osách první až čtvrté zleva. Po stranách je pilastr se soklovou patkou, nad níž je obloun, prostým dříkem a jónskou hlavicí, mezi jejímiž volutami je květinový feston. Pilastry nesou profilovaný architráv a kladí, zdobené třemi symetricky rozmístěnými plastickými plnými kruhy. Nad kladím se zvedá trojúhelný fronton. Meziosové pilastry nesou profilovaný architráv a kladí. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa, vyložená na volutovitých konzolách, zdobených vegetabilním dekorem. Douosá část vpravo od rizalitu je v druhém patře členěná podobně jako v prvním, pouze chybí hlavní klenák a výzdoba cviklů. Stěna vrcholí profilovanou hlavní římsou. Nad rizalitem se zvedá mohutný dvouúrovňový štít, sahající téměř po celé šíři rizalitu. Jeho dolní část člení pilířky s diamantovou bosou, situovanou na výšku, na sedm obdélných úseků různé šířky. Krajní jsou nejširší, střední tři středně široké a pole druhé zprava a zleva je nejužší. V každém úseku je na šířku orientované vystouplé pole. Hlavní část štítu má nad krajními úseky konvex-konkávně zvlněné křídlo, zbývající plochu člení toskánské pilastry, stojící na pilířkách s diamantovou bosou. Ve středních třech úsecích je okno, umístěné v arkádě. Tu tvoří pilastry s jednoduchou patkou, prostým dříkem a římsovou hlavicí, nesoucí půlkruhový profilovaný záklenek arkády. Nahoře je hlavní klenák, cvikly mají profilované orámování. Okna jsou menší obdobou oken v druhém patře rizalitu. V krajních úsecích je dole čtvercové pole s profilovaným okrajem, v němž je vepsané vystouplé pole s dovnitř vykrojenými rohy. Nad profilovanou římsou, jejíž situování odpovídá hlavici pilastrů arkád, je velký kruh s vpadlým vnitřkem. Pilastry nesou profilovaný architráv a kladí, v němž je vždy nad pilastry plastický obdélník. Tato úroveň štítu je zakončena přesahující profilovanou římsou. Horní etáž štítu tvoří nástavec s konvex-konkávními křídly, o něco užší, než je rozsah středních tří oken dolní části. Ve středu nástavce je vystouplé zhruba čtvercové pole s dovnitř vykrojenými rohy, v němž je nahoře plasticky proveden monogram ze dvou překrývajících se písmen (W a A?) a dole letopočet 1887. Orámování tomuto poli tvoří dva toskánské pilastry, nesoucí profilovaný architráv a prosté kladí. Nad přesahující profilovanou hlavní římsou se ještě zvedá půlkruhový nástavec s profilovaným okrajem. Vpravo a vlevo od horní etáže štítu je na hlavní římse umístěn vázovitý architektonický článek. Severovýchodní průčelí v pravé části zakrývá o něco vyšší, utilitárně provedený přístavek s pultovou střechou, navazující na další přístavbu k zadní části objektu. Ta má valbovou střechu. Levá část severovýchodního průčelí je pětiosá, přízemí člení pásová bosáž s naznačeným hlavním klenákem nad okenními otvory. Ty jsou nahoře zakončené do mírného segmentového oblouku, v osách první, druhé a čtvrté zleva jsou zazděné. Ve zbylých osách jsou dvoukřídlá okna s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Přízemí zakončuje profilovaná mezipatrová římsa. První a druhé patro jsou provedené shodně s dvouosou částí jihovýchodního průčelí, pouze u os pátých zprava chybí pilastr vpravo od oken, neboť se zde napojuje přístavba. Jihovýchodní průčelí je sedmiosé. Přízemí je díky stoupajícímu terénu viditelné jen částečně. Stěnu člení pásová bosáž, místy doplněná i svislými stezkami. V ose, odpovídající ose prvního patra druhé zprava, je na šířku orientované nedělené okno, zabezpečené jednoduchou vnější mříží. Nad oknem je bosáž – uprostřed je diamantová bosa v místě hlavního klenáku, po jejích stranách vždy obdélná bosa s kosými boky. Vlevo od tohoto okna je pozůstatek druhého takového, které je však zazděné – ponechána byla horní bosáž. Zbytek přízemí dnes zakrývá terén. V prvním patře, odděleném profilovanou římsou, je po obou stranách všech os podobný toskánský pilastr, jako jsou na jihovýchodní straně, zde však nad patkou obohacený o obdélné, na výšku orientované pole, vymezené vyrytými linkami. Nad tímto polem je pak navíc na dříku plochý pás. U jižního nároží je jeden takový pilastr navíc. Zbývající členění fasády je mírně odlišné v úsecích, tvořených osami první až čtvrtou zprava a pátou až sedmou zprava. V prvním z nich jsou ve všech osách okna, umístěná v lehce ustupující části stěny. Jsou dvoukřídlá, křídla člení dvě vodorovné příčle – první v polovině, druhá, o něco tenčí zhruba v dolní pětině výšky. Poutec odděluje půlkruhovou horní část, rozdělenou svisle na poloviny. Okna zabezpečuje vnější mříž s geometrickým členěním. Horní oblouk lemuje profilovaná šambrána s plochým hlavním klenákem, od pat oblouků vede na obě strany – k pilastrům – profilovaná římsa. Pod okny je parapetní římsa a ještě níže obdélné, na šířku orientované parapetní pole. V dolní části probíhá vystupující pás na způsob soklu. Levá část průčelí má členění jednodušší. V ose první zleva je obdobné okno jako v pravých osách, avšak s jednodušší mříží, která nekryje horní půlkruhovou část. Po stranách a nahoře lemuje okno profilovaná šambrána s plochým hlavním klenákem, pod oknem je vystupující obdélné, na šířku orientované parapetní pole. Stejné orámování má i osa třetí zleva, kde je okno zazděné. V ose druhé zleva jsou dvoukřídlé prosklené dveře, nahoře zakončené do půlkruhu. Otvor má stejnou šambránu jako okenní osy. Nad střechou této jednopatrové části budovy je viditelný hořejšek jihozápadní stěny dvoupatrové části – se stejnou nárožní bosáží, pilastrem a horními římsami, jako na jihovýchodní straně. Dvoupatrová část má v šíři rizalitových tří os jihovýchodní strany sedlovou střechu, v šíři pravých dvou os pultovou střechu, v šíři levých čtyř os střechu mansardovou. Krytinou jsou plechové šablony.