zřícenina hradu Kyšperk

Zřícenina hradu Kyšperk se nachází na 3,5 km od centra městské části Bohosudov v místní části Unčín. Hrad byl rozsáhlý, dispozičně měl tři části. První část, která měla pravděpodobně pouze obrannou funkci, byla umístěna ve svahu a procházela jí přístupová cesta a končila věžovitou vstupní branou. Na jižní straně za čtverhrannou vstupní věží se nachází půlkruhem uzavřená část. Východní stranu nad šíjovým příkopem uzavírala čtyřhranná obytná věž, která byla stavěna do obdélníku z lomového kamene a zesílena hrubou štukaturou. Poslední severní část, která se nachází na konci hradu a v minulých stoletích zde stával palác. Pod zmiňovanou jižní částí hradu, tedy hlavní částí, se nachází klenutý vstup, kterým se dá vstoupit do podzemí hradu. Podzemí je tvořeno dvěma přízemními místnostmi, které jsou propojené krátkou chodbou. Místnosti byly vystavěny pravděpodobně z lomového kamene. Ve vzdálenější místnosti se po pravé straně nacházejí schody, vedoucí do sklepení pod podlahou přízemní místnosti. V tomto sklepení se nachází otvor v zemi, který dříve mohl sloužit jako odtokový kanál či únikový tunel (původní rozsah otvoru není znám a dnes je z větší části zasypaný). Během držby biskupství a arcibiskupství byla v areálu umístěna i kaple, jak dokládají písemné zprávy. Její poloha zatím není známa.