hrad Holštejn

Lokalita se nachází na vápencové skále (s jeskyní) nad krasovým ponorem Bílé vody. Rozlehlé skalní bradlo s plochým vrcholem a svislými či sráznými boky navíc obsahuje jeskyni, která byla seshora přístupná uměle upraveným komínem. Jeskyně dala hradu jméno - Hohlenstein značí dutý kámen, hrad s dutým vnitřním prostorem. Naopak hrad způsobem využití dal jméno jeskyni - Hladomorna. Hrad s největšími rozměry 85 a 52 m byl jednodílný a měl mimořádně vyvinutou obvodovou zástavbu. Přes poměrně slabé uchování zdiva je jinak rozvrh hradu dobře čitelný. Do značné výše je zachován navenek zaoblený střep v jihozápadním nároží. Byl proto pokládán za zbytek věže, ale jde jednoznačně o zesílené nároží a zaoblení se patrně opakovalo ještě dvakrát. Tupoúhlé je nároží velkého, asi čtyřprostorového západního paláce. Byl přibližně 40 m dlouhý a jeho největší šířka okolo 14 m se směrem k severu zmenšuje, ale i tak poskytla dostatek místa pro obytné a reprezentační prostory hradu. Do rozměrné pukliny vedle paláce je vložen suterén, z něhož pravděpodobně vedl komín do jeskyně. Mezi dalším stavením na severu a dlouhým východním křídlem vede průchod na terasu s vyhlídkou do údolí, kde se rozkládalo podhradní městečko. Hospodářsko-provozní stavení na východě bylo nejužší, ale i nejdelší (přes 50 m). K jeho jižnímu konci se připojoval nejlépe dochovaný pravoúhlý výstupek, z něhož vede na úbočí výpadní branka. Zeď výstupku je mírně vypuklá a byla přistavěna k původní hradbě, která byla následně asi odbourána. Důvodem bylo patrně získání plochy pro snadnější vytočení z dvojdílného stavení brány, možná v podobě budovy a předbraní. Od něho vedla zeď ke zmíněnému oblému nároží. Hradní útes od skalnaté plošiny západně od něho odděluje přírodní rokle a od skalního suku na jihu uměle přitesaná, 20 m široká rozsedlina. Tím vznikl příkop, přes který vedl most, jehož zděná opěra je na okraji skály dosud patrná. Další most musel spojovat suk s nástupní skalnatou rampou. Publikované představy o rozsáhlém opevnění západní plošiny a předpolí hradu nejsou bohužel nijak doloženy. Na okraji plošiny nad údolím byly výkopem zjištěn jen nevelký zděný objekt, snad pec na pálení vápna. Hrad představuje bezvěžovou raně gotickou dispozici s obvodovou zástavbou, která byla v průběhu existence doplňována a nejvíc se podobá rozlehlému dvorci.