kostel sv. Mikuláše

Kostel se nachází na SZ okraji osady v jejím nejvýše položeném místě. Kostel se uplatňuje při dálkových pohledech od J a V. Stavba usazená do mírného svahu. Přístup ke kostelu a na západě navazujícímu hřbitovu od východu po zatravněné cestě přerušené několika kamennými stupni (schodiště bez památkové ochrany). Zděná, orientovaná stavba. Loď obdélná, na východní straně připojen užší, téměř čtvercový prřesbytář s navenek trojbokým plochým závěrem (uvnitř líc V stěny obloukově zakřivený). Po jižním boku presbytáře věž zhruba o čtvercové základně, zhruba v polovině výšky (od 3. patra) půdorys změněn na osmiboký. Kruchta byla přístupná po vnějším schodišti přisazeném k jižní stěně. Střecha lodi chybí, pouze koruna S úseku V stěny je zakrytá pultovou stříškou. Jižní stěna z větší části dochovaná až ke koruně s porušením v místech oken, protější zeď v torzálnějším stavu. Fasády nečleněné, hlazené omítky (dochované zejména na Z průčelí; na J stěně více vrstev). Zdivo z lomového kamene, v S stěně část prokládaná šíbry a zlomky cihel; obě Z nároží vyskládaná z kamenných kvádrů. Při východním konci S stěny opěrák, který také před severním úsekem V zdi a ve východní polovině S stěny. Západní štít zděný, lichoběžný, hrubě omítaný. V J fasádě vstup v obdélné edikule, ukončené přímou římskou (po zaniklé štukové profilaci). V podélných stěnách 3 obdélná okna se stlačeným záklenkem. Kruchta přisvětlena od Z dvěma okny se stlačeným záklenkem a hladkými paspartami. V J a Z stěně zazděné vstupy (na J straně s žulovým portálem; lehce hrotitá archivolta). Při západním konci J zdi byl vstup na kruchtu (asi segmentový záklenek); před vstupem zasypané kamenné přístupové schodiště (dvě krátká na sebe kolmá ramena, torzo železného zábradlí). Při terénu v J stěně několik čtvercových větracích otvorů. Presbytář kryje sedlová střecha s valbami nad závěrem; krytina prejzová. Na S straně hrubě omítaný sokl; pozůstatky vyložené korunní římsy (původně profilované, ve stejné výšce jako na lodi). V S stěně obdélné okno se stlačeným záklenkem(v dolním rohu fragment malované pasparty); stejné okno také v osové zdi závěru (horní část záklenku porušená). Po levé straně S okna zazděné okno. V JV a SV zdi závěru zrušená úzká okénka s lomeným záklenkem a kamenným ostěním. Věž je zakryta nízkou provizorní stanovou střechou (druh krytiny není odspoda patrný). Fasádu člení mírně předsazený, hrubě omítaný sokl; korunní římsa se nedochovala. Zhruba uprostřed výšky ukončený čtyřboký plášť věže kordonovou římsou (na Z straně sporý zbytek štukového profilu; výškově římsa situovaná nad korunou stěn lodi). Ve spodním dílu jsou hrubě omítnuté plochy stěn kombinované s hladkými pásy u nároží; nad oknem 1. patra pak ještě hladká obdélná plocha; v horním dílu pak hrubě omítnutý vyšší soklík, na který jsou usazeny lisény zalomené přes nároží; pod korunní římsou lisény přepásány jednoduše profilovanou lištou; jinak štuková omítka. Sakristie osvětlena od J obdélným, segmentově zaklenutým oknem; v 1. patře úzké okno s odsazeným převýšeným záklenkem; ve 3. patře na každé straně obdélné okno s cca půlkruhovým záklenkem (šambrány mají pateční a vrcholové klenáky; okno JZ, Z a SZ zazděné); v posledním podlaží na J a V straně kruhové okno (bývalé ciferníky ?); na JV a SV pak nízké okno s obloukově vypouklými boky (kvadrilobové). Na V zazděný obdélný vstup; před prahem zarostlé schodiště.