městský dům

Dům čp. 70 se sousedním domem čp. 73 spoluutváří dvojdům. Jedná se o volně stojící jednopatrový zděný (smíšené zdivo s převahou kamene) omítaný objekt nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaný cca ve směru V-Z. Střecha společná, oboustranně valbová, pokrytá eternitovými šablonami, u části střechy nad čp. 70 eternit položena na šindel. Čp. 73. má do do ulice průčelí s hladkými nárožními lisénami, v přízemí u nároží vstupní otvor a k čp. 70 dvě okna, v patře tři okna. Okna obdélná s rovným nadpražím, hladce orámovaná, výplně novodobé křížem členěné. Přízemí ukončeno širokým hladkým pásem v hrubé omítce. Dvorní průčelí s přistavěným krátkým křídlem ve kterém je schodišťový prostor, osvětlený novodobými obdélnými okny s rovným nadpražím. Křídlo kryté pultovou střechou klopenou do dvora. V přízemí a patře po jednom okně, okna obdélná s rovným nadpražím, novodobá křížem členěná. Ve dvoře zčásti dřevěná zčásti zděná kolna a přízemní zděná stavba, obě s pultovou střechou pokrytou plechem - nechrání se. Dům čp. 70 zaujímá západní polovinu stavby. Jižní podélné průčelí o čtyřech osách, opatřené hrubější omítkou a členěné hladkým kordonovým pásem a korunním hladkým pásem s oblounkem. V krajní východní ose obdélný vstupní otvor orámovaný hladkou šambránou s uchy a lištou po obvodu (nadpraží tvořeno kamenným překladem). V překladu rytý letopočet 1752. Dveře jednokřídlé svlakové s ozdobně skládaným pokryvem a rastrem oblých hlav hřebů, kování včetně středového terčového držadla se nedochovalo. V ose nad vstupem podélně obdélný okenní otvor s hladkým orámováním. V ostění otvoru ukotvena probíjená mříž. Ve druhé ose od východu v přízemí i patře malé čtvercové okenní otvory s hladkým orámováním. Ve zbylých osách na výšku obdélné okenní otvory s hladkým orámováním. V otvorech se dochovaly dřevěné okenní rámy osazené v líci zdiva. U okna v patře, ve třetí ose od východu, je zachováno jedno okenní křídlo členěné do tří tabulek. Skromné fragmenty historických výplní oken a úprava ostění zde dokazují existenci dvojitých dvoukřídlých šestitabulkových oken osazených v líci fasády. Západní průčelí bez otvorů má téměř zcela opadanou omítku, zůstaly pouze zbytky jejího jádra a v patře při jihozápadním nároží fragment lícní vrstvy omítky, na kterou přechází členění z jižního průčelí. V patě jihozápadního nároží vidět dva opracované kamenické články s okosením hrany, pocházející z jakéhosi portálu. Severní průčelí o třech osách nečleněné, se zbytky omítky a značně poškozenou pavlačí dřevěné konstrukce. V ose od východu je v přízemí i patře obdélný vstupní otvor, výplně se nedochovaly. Vstup v patře ústí na pavlač. V ostatních osách na výšku obdélné okenní otvory, pouze v patře, v první ose od západu, je menší podélně obdélný okenní otvor sýpkového typu. V některých okenních otvorech se dochovaly okenní rámy či jejich fragmenty. Téměř všechny okenní otvory (a vstupy na severní straně) domu čp. 70 byly v minulosti provizorně zabedněny prkny. Ve východní polovině hřebene střechy je patrný fragment ubourané nadstřešní části komínového tělesa. Dispozice zachována v autentické podobě.