hrad Čertův hrádek

Lokalita se nachází na výběžku do údolí Svitavy z levobřežních kopců. Hrad byl dvojdílný, ale byl předělen jen hradbou bez příkopu. Příkop v šířce 24-32 m naopak přeťal výběžek před jižním dílem hradu a v hloubce 8 m jím prochází lesní cesta z Olomučan, která slouží už od středověku. Za jihozápadním nárožím zahýbá na terénní terasu, z níž se bokem vstupovalo do předhradí. Vstup od jihu přes příkop nebyl kvůli prudkému stoupání kopce před hradem možný. Proto masivní čelní zeď stála na zvýšeném stupni a výškou clonila před střelbou plochu obdélného předhradí (31x26 m). Ze zdí však zůstaly jen kamenité hráze s vystupujícím amorfním zdivem. Zadní hrad má půdorysný tvar lichoběžníku (41x31 m) a rozkládá se za hrázkou po příčné hradbě s kuželovitým pahorkem uprostřed. Předpoklad věže potvrdily amatérské výkopy. Zajímavé jsou ještě pozůstatky dvoj nebo trojprostorového paláce. Jeho 2,3 m silné vnější zdi stojí na konci výběžku, ale nezvyklé je především jeho tupoúhlé zalomení. Při východní hradbě jsou ještě prohlubně po méně důležité zástavbě. Po této, méně příkré straně hrad chrání 18 m široký příkop a násep.