dvůr Lamberk

Půdorys dvora, situovaného severně od Olešnice, představuje rozlehlý pravidelný šestiúhelník. Vstupní křídlo, směřující na jihovýchod, má dvě podlaží, zbylé budovy jsou přízemní. Vstupní obytné křídlo má na vnější fasádě trojosý rizalit završený trojúhelným štítem, po stranách rizalitu je po jedné okenní ose. Fasády jsou hladké, opatřené profilovanou korunní římsou nesoucí sedlové střechy. Kolem pravoúhlých oken se nachází lištové šambrány s rozšířenými rohy, v pravé ose v přízemí je vjezd završený stlačeným obloukem (výplní jsou klasicistní dvoukřídlá vrata s vějířovitě skládanými prkny). Dvorní průčelí vstupního obytného křídla je šestiosé. V levé ose přízemí je vjezd, následuje okno, vstup, zazděné okno a okno zbudované v místě druhého vjezdu. Okna v patře mají šambrány jako na protější fasádě. Vstupní portál má pravoúhlé ostění se šambránou s uchy, pod ní jsou podloženy stylizované pilastry s volutami, nesoucí podvalky, na nichž spočítá rozeklaný fronton. Plochu mezi šambránou a římsou vyplňuje reliéfní florální výzdoba. Uprostřed frontonu je umístěn litinový heraldický znak rodu Honrichs. Interiér přízemí má valené klenby s trojbokými výsečemi (někdy styčnými), patro je plochostropé. Na hlavní obytnou budovu navazují po stranách přízemní obytné budovy s hladkými fasádami a pravoúhlými novodobými okny a vstupy. Pravé křídlo pokračuje i po zalomení obytnou částí, na levé v místě zlomu navazují stáje. Prostory mají zčásti rovné stropy, zčásti valené klenby s trojbokými výsečemi (zpravidla styčnými). Na severu navazují přízemní hospodářské prostory s plochými stropy nebo trámy, na jihu křídlo stájí, klenuté pruskými plackami mezi pasy. Křídlo směřující na západ má v ose vjezdovou bránu se stlačeným záklenkem a trojúhelným štítem. Celý dvůr uzavírá křídlo stodol (se dvěma příčnými průjezdy). Všechny fasády hospodářských křídel jsou hladké, několikrát upravované.