dům

Řadový dům č. p. 68 leží v jihozápadní části města Terezín, na západní straně Řeznické ulice. Zaujímá zadní část historického bloku karé B a je součástí jednotně koncipovaného bloku o šesti parcelách. Jedná se o patrový, řadový dům chodbového typu. Objekt je zastřešen sedlovou střechou orientovanou okapní hranou do uliční fronty. Uliční průčelí je prolomeno v každém patře třemi osami. Vnější povrch fasády v patře je opatřen břízolitovou omítkou. Hlavní vodorovné členění fasády tvoří omítaný sokl, kordónová římsa a korunní římsa. Plochu soklu prolamují dva obdélné otvory světlíků, které se nacházejí v 1. osa zleva a mezi 2. - 3. osou zleva. První osa zleva je osou okenní, jejíž tvar má podobu na výšku orientovaného obdélníku. Výplň tvoří zapuštěný rám vodorovně rozdělený poutcem (ve 2/3 výšky otvoru) na dvě nestejně velká dvoukřídlá okna. Hlavní vstup do objektu se nachází v druhé ose zleva. Jednokřídlá rámová výplň otvoru je osazena ve špaletě. Novodobé dveře mají skleněnou výplň, která je dělena dvěma svislými lištami na tři pole. Nadsvětlík oddělený tenkou vyzdívkou je vyplněn čtveřicí sklobetonových tvárnic. Třetí osa zleva byla novodobě upravena na garáž. Okenní otvory v patře jsou lemovány jednoduchou šambránou s vyvýšenou vnější hranou. Šambrány jsou v místech překladu doplněny o plastický prvek evokující klenák. Dolní partie okenního otvoru je zdůrazněna profilovanou parapetní římsou s oplechováním, která má mírný přesah za šambránu do plochy fasády. Výplně okenních otvorů mají podobu dvojitých dvoukřídlých rámů s klapačkou, které jsou ve 2/3 výšky otvoru předěleny poutcem a jsou osazeny v líci ostění. Sedlová střecha je krytá taškami. Střešní rovinou skloněnou do ulice prostupují dvě čtvercová střešní okna a nad hřeben střechy pak jedno komínové těleso. Dispozice hlavní budovy má podobu hloubkového dvoutraktu, ostatní křídla jsou jednotraktová. Vstup do interiéru je z ulice Řeznické. Za vstupem se nachází chodba vytvořená předělením klenutého prostoru. Klenbu tvoří čtyři placky sklenuté na střední válcový pilíř. Paty dělících pasů sedí na profilovaných čtvercových deskách. V místě napojení hlavního a dvorního křídla je vpravo od chodby situováno vřetenové schodiště od kterého vede podél dvora segmentově klenutá chodbička. Ostatní místnosti nacházející se v přízemí objektu mají plackové klenby. Místnosti v patře jsou přístupné pomocí vřetenového schodiště. Dvojramenné schodiště tvoří jednotlivé kamenné stupně. Z chodby při obvodové stěně do dvora, která má segmentem zaklenutý strop je přístupná místnost ve dvorním traktu s plackovými klenbami. Místnosti v traktu při obvodové stěně do ulice jsou plochostropé s přechodovými fabiony. Vnitřní strana okenních otvorů do ul. Řeznické je prostorově tvarována záklenkem po zazděné arkádě. Charakter schodiště vedoucího do sklepa se dá popsat jako přímé, jednoramenné, jehož prostor je z části zaklenut segmentovou klenbou a nebo je plasticky členěn hrubě tesaným rubem schodišťových stupňů. Samotné stupně jsou vytvořeny z cihel. Dva sklepní prostory mají odlišné tvarování stropní konstrukce. Jedna z místností je sklenuta valeně, druhá naopak pomocí stlačeného oblouku s pětibokými výsečemi. V sklepních prostorech se nachází i funkční studna. Na půdu vede víceramenné schodiště s rozděleným výstupním ramenem. Konstrukce krovu má podobu stojaté stolice a nášlapná vrstva půdních prostor je tvořena z prken. Součástí prostoru pudy je i vestavba se změnou úrovně. Dvorní křídlo má jednu výškovou úroveň nad terénem, která je zastřešena pultovou střechou.Vstup do tohoto objektu je z prostoru dvora. Fasáda otočená směrem do prostoru dvora má podobu arkády. Stropy místností jsou zaklenuty plackami s pasy. Zadní trakt otočené do náměstí má dispozici s průchodem situovaným uprostřed půdorysu. Prostory v přízemí jsou sklenuty plackami.