dům

Řadový dům č. p. 69 se nachází v historickém bloku karé B, který je situován v jihozápadní části Terezína. Blok je jednotně koncipován s rozdělením do šesti parcel. Objekt je osazen na protáhlé obdélné parcele a půdorys domu tvoří tvar písmene „U“, přičemž zaujímá celou šíři městského bloku. Objekt je tak součástí uliční zástavby jak orientované do ulice Řeznické tak i do ulice Dukelských Hrdinů. Jedná se o patrový dům chodbového typu, který je podsklepený. Hmota domu je zastřešena kombinovanou střechou, která má podobu sedlových střech s okapní hranou otočenou do ulice u křídel při uliční čáře a s pultovou střechou dvorního propojovacího traktu. Průčelí do ulice Řeznické má v přízemí čtyři osy a v patře naopak pouze tři. Fasáda je ve vodorovném směru členěna mírně předsazeným soklem, jednoduchou kordónovou římsou a profilovanou korunní římsou. V opačném směru je plocha fasády zdobena krajními lizénami, které přecházejí od jednoduché profilace po členění v patře připomínající nárožní bosáž. Soklovou partii prolamuje jeden obdélný otvor světlíku nacházející se při severní krajní ose. Ve třetí ose zleva se nachází hlavní vstup do domu. Ostění v nadpraží je stupňovitě tvarováno. Vnější hrany otvoru jsou lemovány jednoduše profilovanou šambránou a výplň má podobu novodobých dveří. Jednokřídlá rámová konstrukce je doplněno o skleněnou výplň, která je dělena dvěma svislými lištami na 3 pole. Ostatní osy přízemí mají charakter okenních otvorů jejichž tři strany zdobí šambrány stejného profilu jako u otvoru dveří. Parapet je pouze oplechován. Výplně otvorů mají podobu dvojitých okenních rámů členěných do tvaru písmene „T“. Poutcem nerovnoměrně dělí okenní rán na dolní dvoukřídlé okno s klapačkou a horního jednoduchého výklopného pole. Okenní otvory v patře mají stejně profilované šambrány jako otvory v přízemí, navíc jsou doplněny o profilované parapetní římsy a v místech nadpraží o plastický motiv klenáku. Parapetní pole vykazují v obou směrech symetrii a mají podobu předsazeného pole v němž je na středu zapuštěn obrys obdélného tvaru. Fabion parapetní římsy koresponduje s jednoduchým vlysem předsazeným před parapetní pole, který se nachází při horní hraně patrové římsy. Výplně okenních otvorů mají stejný charakter jako v přízemí. Křídlo je zastřešeno sedlovou střechou, která je krytá taškami. Střešní rovinu skloněnou do ulice Řeznické prostupují dvě čtvercová střešní okna a jedno komínové těleso. Fasáda tohoto křídla s orientací do dvora je hladká. V přízemí protínají plochu tři osy a v patře pak dvě. Krajní osa parteru, která je při koutu dispozice objektu má podobu zapuštěného vstupního otvoru osazeného jednokřídlými novodobými dveřmi. Další dvě osy jsou okenní a jsou osazeny rámy členěnými na dvě nestejně velká dvoukřídla předělená poutcem. Osa v patře nacházející se při napojení křídel domů je osou okenní. Výrazně protáhlý otvor s vysokým parapetem je osazen dvěma jednoduchými křídli oddělenými poutcem. Při opačné hraně fasády se nachází druhá okenní osa osazená stejným typem okenní výplně jaké se objevují na uliční fasádě. Dispozice hlavního objektu má charakter hloubkového dvoutaktu. Hlavní vstup do objektu je situován z ulice Řeznické. Za vstupem se nachází chodba situovaná na středu dispozice. Komunikační prostor vznikl předělením místnosti sklenuté čtyřmi plackami do středního pilíře. Prostory v jižní části půdorysu, při obvodové stěně orientované do ulice mají plackové klenby. Z hlavní chodby je přístupné schodiště situované při napojení hlavního a dvorního křídla. Původní schodiště do patra je dřevěné, jednoramenné. Prostor chodby před schodištěm je klenuta segmentem. Místnosti s výhledem do ulice mají valenou klenbu doplněnou o pětiboké výseče. Ploché stropy se zbytky přechodového fabionu se nacházejí v místnosti orientované do dvora. Ostatní místnosti mají nové ploché stropy. Sklepní prostory s valenými cihelnými klenbami a s pětibokými výsečemi jsou přístupné přímím jednoramenným schodištěm. Podobné schodiště vede i na půdu, tedy jednoramenné. Konstrukce krovu má podobu stojatá stolice. Patrové dvorní křídlo je zastřešeno pultovou střechou. Jednoduchá fasáda orientovaná do dvora má ve východním koutě balkón. Přízemí je protnuto čtyřmi rozdílnými osami. V patře se pak nachází os pět. Druhá osa od východní strany objektu je osou okenní, ostatní mají charakter vstupů. Okenní otvor je na šířku obdélný s vysokým parapetem a výplň tvoří dřevěný rám dvoukřídla s klapačkou. První východní osa tvoří jednoduchý portál bez výplně s nadpražím zaklenutým pomocí segmentu. Další dvě osy mají obdélný otvor o rozdílné výšce nadpraží a jsou vyplněny dveřními křídli s částečným zasklením. Osy v patře navazují na přízemí, pouze nad jediným okenním otvorem přízemí jsou v patře umístěny dvě okenní okna. První osa od východní hrany domu je osou dveří, umožňující vstup na balkon. Výplň tvoří jednoduché jednokřídlé dveře. Následující dva otvory mají výrazně na výšku obdélné otvory a jsou vyplněny dvěma jednoduchými křídly o nestejné velikosti oddělené poutcem. Poslední dva okenní otvory mají výplň jednoduchými dvoukřídlými okenními rámy s profilovanou klapačkou. Dispozice objektu je jednotraktová. Podél dvora vede segmentem klenutá chodbička až ke schodišti, které se nachází v koutu hlavního a dvorního křídla. Místnosti tohoto křídla v přízemí jsou sklenuty valenou klenbou a v patře plackami do pasů. Trakt orientovaný v řadové zástavbě podél ulice Dukelských hrdinů je patrový. Fasáda do ulice je jednoduchá, hladká. Členění tvoří pouze kordónová římsa s jednoduchou profilací. Každé patro protínají tři okenní osy jejichž výplně mají stejný charakter jako okna na uliční fasádě v Řeznické. Dvorní fasáda je hladká s dvěmi osami v přízemí a jednou osou v patře. Při severní hraně domu má osa v přízemí podobu na výšku výrazně obdélného okenního otvoru s vysokým parapetem a jednoduchou výplní. Těsně vedle je umístěna druhá osa v podobě novodobých jednokřídlých dveří a diagonálně na ploše fasády se nachází osa okenního otvoru vyplněná dvoukřídlým rámem. Objekt je zastřešen pomocí sedlové střechy kryté taškami. Dispozice křídla je jednotraktová s hlavní vstup ze dvora. Místnosti v přízemí jsou sklenuty plackami.