dům

Dům č. p. 75 leží v jihozápadní části Terezína a to v jižní frontě ulice Palackého. Objekt je situován v historickém bloku karé „A“. Hmota podsklepeného, patrového domu je zastřešena sedlovou střechu otočenou okapní hranou do ulice. Fasáda domu je identická jako u sousedního objektu č. p. 3 a č. p. 4 v ulici Dlouhé. Plocha fasády je lemována neúplným lizénovým rámem, který je tvořen soklem, lozenou podél západní hrany domu a vlys pod korunní římsou. Ve vodorovném směru je fasáda domu členěna mírně předsazeným soklem, profilovanou kordónovou římsou a bohatou korunní římsou. Plocha fasády přízemí drží stejný směr členění, tedy pomocí profilovaných vertikálních pruhů. Tyto tři pruhy jsou složeny ze sedmi stejně širokých, pravidelně se střídajících vystouplých a vpadlých řad. Pod kordónovou římsou se objevuje poslední pás, který je tenčí. Tvoří ho pouze tři plastické pruhy. Uliční průčelí má v každém patře sedm os. Třetí osa od západní hrany domu má funkci hlavního vstupu do objektu. Výškový rozdíl mezi pochozím terénem a úrovní podlahy přízemí domu vyrovnávají dva kamenné stupně. Portál je lemován profilovanou šambránou a v nadpraží i plastickým prvkem ve tvaru klenáku zdobený rostlinným motivem. Výplň dveřního otvoru má podobu proskleného plochy v dřevěném rámu jejíž součástí jsou na osu umístěné jednokřídlé dveře. Dolní partie celé plochy otvoru je plná, pevná. Plocha křídla dveří je příčlemi rozdělena na šest stejně velkých částí (ve vodorovném směru na dvě pole a ve svislém pak na tři). Členění plochy dveřního křídla je po stranách protaženo i na postraní části celé stěny, která má podél ostění šířku jen 1/3 jednoho pole dveřního křídla. Nad křídlem je pak prosklená plocha o stejné výšce jako jedno pole výplně dveří. Tato horní část je dělena jen protažením hlavní konstrukce rámu dveří. Ostatní otvory v přízemí jsou na výšku obdélné okenní osy s profilovanou šambránou okolo bočních hran a nadpraží. Pás v nadpraží je na středu doplněn o plastický prvek s motivem klenáku. Okenní otvor je doplněn o kubicky řešenou parapetní římsu. Výplně otvorů mají podobu dvou nestejně velkých dvoukřídlých rámů s profilovanou klapačkou, které jsou předěleny jednoduchým a zároveň širokým poutcem. Stejně velké okenní otvory se nacházejí v patře. Jejich zdobnost je bohatší s větším důrazem na zpracování detailu. Nadpraží a téměř polovinu bočních hran otvoru lemuje profilovaný prvek připomínající protažené čabraky. Suprafenestry je zakončena rovnou profilovanou římsou. V hladkém poli je pak osazen plastický ornament kombinující geometrické tvary, které ve výsledku napodobují květinu. Subtilnější kubická parapetní římsa doplněná o krajní iluzivní konzolky. Navazující pole nezasahuje až k patrové římse a jeho kraje jsou pravoúhle vykrojené. Pro celistvost pole je do těchto míst vložen kruhový prvek. Na středu pole je připevněn úchyt na pár vlajek. Výplně otvorů mají stejný charakter jako okna v přízemí. Dvorní fasáda je novodobá. Zachována zůstala kubická kordónová římsa. Každé patro protíná šest os. Vstup je propsán průjezdní chodbou. Výplň je shodná jako u fasády do ulice. Okenní otvory jsou jednoduché bez jakékoli zdobnosti. Výplně mají charakter jako okna do ulice nebo jsou jednoduché dvoukřídlé. Sedlová střecha domu je kryta taškami. Nad hřeben střechy vystupuje pět komínových těles. Střešní rovina do ulice Palackého je doplněna o tři malé vikýře ve tvaru volských ok. Oba vikýře mají jeden na šířku obdélný otvor. Při západní hraně střešní roviny prostupuje ještě pět čtvercových střešních oken. Do dvora je střešní rovina doplněna o pět novodobých vikýřů s pultovou střechou. Rozmístění vikýřů je rovnoměrné. Dispozičně objektu má podobu hloubkového dvoutaktu, který měl přízemní i patrovou arkádu. Její pozůstatek je patrný ve východní části dvorní fasády. Dům byl původně podsklepen. Stopy po zazděném vstupu jsou patrné na boku arkády. Za hlavním vstupem do objektu se nachází klenutá chodba. Klenba prostoru je tvořena třemi pruskými plackami oddělenými pomocí pasů. V zadním traktu je situováno pravoúhlé schodiště s vřetenovou zdí. Jednotlivé prostory v přízemí jsou klenuty plackami, jakož i další chodbička směřující ke dvoru v přízemí a chodba v patře. Ostatní místnosti mají stropy ploché. Konstrukce krovu má podobu stojaté stolice. V prostoru dvora stávaly původně patrové objekty. Dnes se jedná o přízemní stavení zastřešená pultovou střechou. Vnitřní prostory objektu mají klenuté stropy pomocí placek s pasy. Na ploše dvora se taktéž nachází studna.