dům

Dům č. p. 76 se nachází v jihozápadní části Terezína při jižní frontě ulice Palackého, která je součástí historického bloku karé „A“. Jedná se o patrový dům se sklepními prostory, jehož zastřešení má tvar sedlové střechy orientované okapní hranou do ulice. Charakter domu tvoří dominantní průjezd při západní hraně. Omítaná fasáda domu je z břízolitu. Uliční průčelí protínají v přízemí tři osy a v patře jsou čtyři. Hlavní členění fasády tvoří ve vodorovném směru mírně předsazený sokl a profilovaná korunní římsa. Tyto prvky doplňuje lizénový rám, který navazuje na sokl a ve vodorovném směru kopíruje spodní hranu profilu korunní římsy. Soklová partie je prolomena jednou osou v místech krajní osy při východní hraně domu. Na šířku obdélného otvoru, který je kryt zdobnou mřížkou. Hlavní vstup v podobě širokého průjezdu s segmentově klenutým nadpražím se nachází v první ose od západní hrany domu. Hrany ostění vrat jsou lemovány jednoduchou šambránou. Dvoukřídlá výplň otvoru s klapačkou má povrch v podobě sbíjených prken. Horní třetina vrat je částečně zasklená (plocha má v každém křídle tvar lichoběžníku). Celkový vzhled dotváří i okopová lišta. Zbývající dvě osy mají tvar na výšku obdélného okenního otvoru. Výplň tvoří rám ve tvaru písmene „T“. Dvoukřídlý rám je vodorovně předělen jednoduchým poutcem, nad kterým je jednoduché výklopné křídlo. Okenní otvory jsou chráněny jednoduchou mříží z tyčoviny vsazenou do ostění. Pravidelně rozmístěné okenní otvory v patře jsou zdobeny jednoduchou šambránou se skosenou hranou podél bočních hran otvorů. K spodní hraně nadpraží je přímo napojeno jednoduché pole suprafenestry zakončené rovnou profilovanou římsou. Na kubickou parapetní římsu navazuje pole jehož rohy jsou pravoúhle vykrojeny. Výplň okenních otvorů je shodná jako v přízemí. Novodobá dvorní fasáda má v patře pavlač na jejíž vnější hraně je osazeno litinové zábradlí. Sedlová střecha objektu je krytá taškami a nad její hřeben vystupují dvě komínová tělesa. Zároveň nad střešní rovinu skloněnou do ulice prostupují dvě čtvercová, střešní okna. Dispozice domu má podobu hloubkového dvoutraktu. Prostor průjezdu je zaklenut segmentovým tvarem doplněným o jednu pětibokou výsečí. Nášlapnou vrstvu průchodu tvoří cihelná dlažba. V zadním traktu je situováno dřevěné pravoúhlé schodiště s vřetenovou zdí, jehož prostor je zaklenut segmentem a plackou. Směrem ke dvoru vede chodbička s klenutým stropem pomocí placek, která byla původně otevřená arkádou. Místnosti v přízemí i v patře jsou klenuty pomocí placek. V dispozici se taktéž opakuje arkádová chodbička. Sklepní prostory jsou přístupné pomocí schodiště jehož prostor je sklenut obloukem segmentového tvaru. Jednotlivé stupně schodiště jsou skládané z cihelného materiálu, který je uplatněn i na valených klenbách jednotlivých prostor sklepa. Na půdu vede pravoúhlé schodiště jehož stupně jsou dřevěné. Podlaha půdních prostor je tvořena topinkovou dlažbou. Konstrukce krovu má podobu stojatá stolice bez vrcholové vaznice. V prostoru dvora se nachází studna.