dům

Dům č. p. 79 se nachází v jihozápadní části města Terezín, na severozápadní straně křižovatky ulic Prokopa Holého a Palackého. Objekt je situován v historickém bloku karé H. Nárožní dům je patrový a zároveň i podsklepený. K dvorní fasádě se přimyká novodobý přístavek. Fasády, jak uličního, tak dvorního průčelí je ve vodorovném směru členěna předsazeným soklem, profilovanou kordónovou římsou, průběžnou parapetní římsou a jednoduchou korunní římsou. Soklová partie domu je prolomena obdélnými otvory světlíku. Na jižním průčelí se jedná o dva otvory, které lícují s třetí a pátou osou zleva. Na východním průčelí se nachází jeden otvor pod druhou osou zleva. Jižní průčelí, do ulice Palackého má v přízemí čtyři osy a v patře jich je pak šest. Všechny otvory jsou ze tří stran lemovány jednoduchými vpadlými šambránami. V první ose při západní hraně domu se nachází vstup v podobě novodobých, dvoukřídlých vrat. Rámová konstrukci dveří je pobitá latěmi a doplněna o dvě obdélné skleněné výplně. Dvojité okenní rámy jsou členěny do tvaru písmene „T“. Dolní dvoukřídlé okno s klapačkou je nerovnoměrně předěleno poutcem od horního jednoduchého výklopného pole. Průčelí do ulice Prokopa Holého protínají v přízemí dvě osy a v patře čtyři. Při nároží domu se v přízemí nachází na výšku obdélný otvor výlohy obchodu. Druhá osa je naopak na šířku obdélná a je vyplněna jedním kompletem vstupu do obchodu sevřeného dvěma výkladci. Jak výloha tak výkladce mají jednoduchý kovový rám a jsou osazeny velkoformátovými skleněnými tabulemi. Patro východního průčelí je prolomeno čtyřmi osami okenních otvorů jejichž výplně jsou shodné jako u oken na jižním průčelí. Kombinovanou střechu tvoří průnik dvou na sebe kolmých sedlových střech orientovaných okapní hranou do ulice. V místech hran domů jdou obvodové stěny až do štítů. Krytinu tvoří skládané střešní tašky. Nad hřeben střech vystupují dvě komínová tělesa. Střešní roviny skloněné směrem do ulice jsou doplněny vždy o dvě čtvercová střešní okna. Dispozičně má dům podobu hloubkového dvoutaktu. Hlavní vstup z ul. Palackého je přístupný klenutý průjezdem ve tvaru segmentu. K vřetenové schodišti vede podél obvodové stěny dvora chodba jejíž strop je sklenut segmentovým obloukem. Místnosti v přízemí jižního křídla jsou klenuty klenbami s segmentovým obloukem. Naproti tomu jsou prostory v nároží sklenuty plackami do pasu a v zadním křídle se nachází jedna místnost s pruskými plackami v kombinaci s pasy a druhá s novodobým trámovým stropem. Do patra vede trojramenné schodiště. Jednotlivé místnosti v této výškové úrovni jsou plochostropé. Prostory pod úrovní terénu jsou přístupné schodištěm s vřetenovou zdí. Cihelné schodiště do sklepa je sklenuté obloukem ve tvaru kobylí hlavy. Sklepy mají valené klenby s pětibokými výsečemi. Místně se na podlaze objevuje kamenná dlažba. Na půdu vede opět pravoúhlé schodiště z cihel. Konstrukce krovu má podobu stojatá stolice bez vrcholové vaznice. V prostorech půdy je položena topinková dlažba.