spolkový dům

Budova Spolkového domu je součástí karé-bloku „K“ v centru Hlavní pevnosti, kde je součástí západní fronty hlavního terezínského náměstí (nároží ulice Havlíčkova a náměstí Československé armády). Východní průčelí směřující do náměstí má šest os, jižní průčelí směřující do ul. Havlíčkova má osm okenních os. Fasáda uvozená jednou odstupněným soklem s profilovanými římsami je horizontálně členěna kordonovou a korunní římsou, které jsou koncipovány jako kládí s hladkým nezdobeným vlysem a s římsou se zubořezem, Na úrovni patek půlkruhově ukončených okenních otvorů patra východního průčelí pak probíhá plochá pásová římsa. Celé přízemí je opatřeno pásovou bosáží, v patře jsou bosáží opatřena pouze nároží rizalitu v jižní třetině východního průčelí a meziokenní pilíře oken patra mají pásovou rustiku. Obdélné na výšku položené okenní otvory přízemí mají uprostřed překladu lichoběžné klenáky. Ve třetí ose od severu východního průčelí je prolomen obdélný dveřní otvor se stlačeným obloukem v záklenku. Dveře jsou dvoukřídlé rámové konstrukce s proskleným nadsvětlíkem na výšku oblouku. Okenní otvory patra jižního průčelí jsou rámovány profilovanou šambránou s uchy, s profilovanými parapetními římsami vynášenými konzolami ve tvaru metop. Uprostřed parapetu je zavěšena štuková kartuš. V e druhé a sedmé ose od západu jsou nadokenni římsy nesené konzolami, v suprafenestře je umístěn ornamentální obrazec tvořený čtveřicí festonů vprostřed umístěnou kartuší. Pod parapetními římsami je umístěno jednoduché obdélné pole. První osa od jihu východního průčelí patra je shodná s druhou a sedmou osou od západu jižního průčelí s tím rozdílem, že v suprafenestře je užit odlišný ornament. Zbylá pětice okenních otvorů s půlkruhovými záklenky se šambránou pouze v archivoltě a balustrádovými kuželkami v parapetu. Dvorní průčelí jsou hladce omítnuta, uvozena prostým předsazeným soklem a ukončena profilovanou korunní římsou. Západní dvorní průčelí je dvouosé. Prví osu přízemí od jihu představuje obdélný vstupní otvor zasazený do obdélné niky se segmentovým záklenkem. Druhou osu přízemí tvoří obdélný okenní otvor vyplněný dvojitým dřevěným oknem. Jižní dvorní průčelí je tříosé. V západní ose přízemí je prolomen obdélný dveřní otvor s dvoukřídlými rámovými dveřmi, po jehož východní straně se nachází čtvercový okenní otvor s jednokřídlým dřevěným oknem. Nad vstupem je umístěn obdélný okenní otvor s dřevěným oknem. Na šíři této osy je hmota domu nižší než zbylé dvě třetiny a zakončena je terasou. Zbylé dvě osy jsou v prvním patře tvořeny obdélnými okenními otvory s dřevěnými okny dělenými uprostřed poutcem na horní a spodní dvoukřídlá pole s nečleněnými křídly.