dům

Dům č. p. 131 leží v jihovýchodní části města Terezín, na jihovýchodní straně křižovatky ulic Dlouhé a 28. října. Zaujímá přední část historického bloku karé H. Jedná se o patrový nárožní dům průjezdového typu, podsklepený. Střecha je sedlová, krytá taškami. Dispozice čp. 131 je jednotrakt se schodištěm vpravo od osového průjezdu ve dvorním traktu, čp. 131 je zčásti hloubkový trojtrakt, dvorní křídlo je jednotrakt s vnějším schodištěm ze dvora. Fasáda obou průčelí je členěna omítaným soklem, kordonovou římsou a profilovanou korunní římsou. Sokl prolamují na západním (3-4-5 osa zleva) i na jižním průčelí (3-5-7 osa zleva) tři obdélné otvory sklepního světlíku. V průběhu 20. století fasáda zjednodušena. Původní architektonické prvky nad okny u obou průčelí nahradil průběžný široký pás sahající pod korunní římsu. Severní průčelí má pět okenních os. Okna jsou dvojitá, čtyřkřídlá, třítabulková s poutcem, ve špaletě, dovnitř otvíravá. Okna rámována jednoduchými šambránami. Nad hřeben střechy vystupují 2 komínová tělesa a 2 vikýře v podobě volských ok. Západní průčelí je členěno do jedenácti okenních os. Okna jsou dvojitá, čtyřkřídlá, třítabulková s poutcem, ve špaletě, dovnitř otvíravá. Okna rámována šambránami. V přízemí je jedenáctá okenní osa zvýrazněna částí předstupující fasády. (obchod???????). V šesté ose zprava se nachází symetricky umístěný vstup ve špaletě zaklenutý obloukem. Rámován jednoduchou šambránou. Výplní jsou dvoukřídlá rámová vrata klasovitě bedněna, se zaříznutými dvířky vykládanými do kosočtverce. Jedná se pravděpodobně o novou kopií původních klasicistních vrat?????. Nad západní pult střechy střechy vystupují 4 komínová tělesa a 3 vikýře v podobě volských ok. Vstup do průjezdu s jedním segmentovým polem a dvěma plackovými klenbami do pasu. místnosti přízemí čp. 131 mají plackové klenby. Přízemí čp. 130 je zaklenuto valeným stlačeným či půlkruhovým obloukem s pětibokými výsečemi, příčná chodbička vprostřed ze dvora je klenuta segmentovou klenbou. Vstup do sklepa ze dvora novodobou přístavbou, schodiště dvojramenné vřetenové se segmentovou klenbou nad spodním ramenem, chodba valená segmentem,ve sklepích jsou cihelné klenby valené stlačeným obloukem, podlaha s cihelnou dlažbou. Podsklepeno je pouze křídlo při ulici Dlouhé. Schodiště do patra nové pravoúhlé vřetenové s rovným stropem, podesta v patře valená segmentovým obloukem, jinak jsou v patře rovné fabionové stropy, novější pavlač. Schodiště na půdu je nové, střecha čp. 130 je sedlová s valbou v nároží, krov ležatá stolice bez hřebenové vaznice s volskými oky, pultová střecha čp. 131 má konstrukci krovu stojatou stolici se šikmou vzpěrou, dvorní průčelí čp. 131 pokračuje do půdy čp. 130 zdí s dveřním otvorem zaklenutým segmentem. Dvorní fasáda a přístavba novodobá.