dům

Dům č. p. 135 leží v jihozápadní části města Terezín, na severní straně ulice Palackého a zaujímá část historického bloku karé H. Jedná se dům v řadové uliční zástavbě, který je patrový s průjezdem. Sedlová střecha domu je orientována okapní hranou do ulice. Uliční průčelí protíná v každém patře pět os. Fasáda je ve vodorovném směru členěna předsazeným soklem, který je prolomen dvěma obdélnými otvory světlíku (v místech 2. a 4. osy pater zleva), jednoduše profilovanou kordónovou římsou, průběžnou parapetní římsou a korunní římsou. V ploše fasády přízemí pod kordónovou římsou jsou nad oběma krajními osami jednoduché předsazená pole s orientací delší strany na šířku. V krajní ose zleva se nachází hlavní vstup v podobě dvoukřídlých vrat. Empírová rámová vrata jsou dělena do třech nad sebou umístěných polí. Horní čtvercové pole je zdobeno vyřezávaným vějířovitým motivem slunce. Střední díl se stejným motivem má tentokráte tvar oválu. Dvě posledně jmenované pole vzájemně odděluje profilovaná římsa. Nejníže umístěné pole zdobí plastický prvkem diamantu. Okenní otvory v přízemí jsou rámovány jednoduchými šambránami. Výplně otvorů mají podobu dvojitých okenních rámů s dělením do dvou dvoukřídlých částí oddělených poutcem ve 2/3 výšky otvoru. V patře jsou otvory lemovány zdobnějšími šambránami s profilací, ale výplně otvorů jsou stejné jako okna v přízemí. Sedlová střecha je krytá taškami. Nad hřeben střechy vystupují tři komínová tělesa. Střešní rovina skloněná do ulice prostupuje navíc jedno další komínové těleso a zároveň je doplněna o dva vikýře ve tvaru volských ok se čtvercovými otvory. Dispozičně se jedná o hloubkový dvoutakt. Prostor průjezdu je sklenut segmentovou klenbou. Schodiště je umístěno ve dvorním traktu, nalevo od průjezdu. Místnosti v přízemí, při ulici mají zrcadlové klenby a v místnostech orientovaných do dvora mají klenby plackové. Komunikační chodba ve středu dispozice je sklenuta segmentem. Do patra vede pravoúhlé schodiště s vřetenovou zdí. Navazující prostor je klenutý segmentem s pasy. Ostatní místnosti v patře mají ploché stropy. Vstup do sklepních prostor se nachází z prostoru dvora. Jednoramenné schodiště zpřístupňující tyto prostory má nástupní podestu sklenutou plackovou klenbou. Samotný prostor vertikální komunikace z cihel má segmentovou klenbu. Z chodbičky s valenou klenbou se otevírají místnosti, které mají valené klenby ve tvaru stlačeného oblouku. Pravoúhlé schodiště na půdu s dvěma rameny se obtáčí okolo vřetenové zdi. Prostor je sklenut obloukem ve tvaru kobylí hlavy. Nášlapnou vrstvu mezipodesty tvoří topinková dlažba. Konstrukce krovu je tvořena stojatou stolicí. V prostorech půdy je položena topinková dlažba. Na pozemku dvora se nachází přízemní stavení, jehož podoba je klasicistní. Stropy jednotlivých místností daného objektu jsou zaklenuty segmentovým obloukem do traverz.