proviantní sklad

Objekt proviantního skladu je zděnou, čtyřkřídlou, jedno – až dvoupatrovou, podsklepenou stavbou, tvořící vzhledem ke svým půdorysným rozměrům samostatný blok v rámci urbanizmu města. Objekt kopíruje v zásadě obdélný půdorys. Křídla obemykají nádvoří. Severní, východní a západní křídla jsou jednopatrová. Jižní křídlo je pak dvoupatrové. Ze strany nádvoří jsou v SV a SZ koutu mladší pravoúhlé přístavby. Objekt kryjí sedlové střechy nízkého sklonu, kryté velkoformátovými plechovými šablonami (Alukryt). Všechna čtyři uliční průčelí jsou v zásadě shodně architektonicky řešená. Objekt po obvodu obíhá sokl z pískovcových bloků, podlaží jsou od sebe oddělena pásem kordónové římsy a završena jsou profilovanou římsou korunní. Severní a jižní křídlo na obou koncích mírně přesahují přes západní a východní křídlo, které jsou tak v uličních frontách mírně zapuštěny. Tím na východním a západním průčelí vznikají rizality akcentující výše zmíněné fasády. Rovněž S a J křídla jsou akcentovány středovými trojosými rizality završenými trojúhelnými štíty. Severní štít je prolomen oválným okénkem, lemovaným pásovou šambránou. Severní i jižní průčelí jsou v obou, resp. ve třech, NP členěny okenními osami v rytmu (plocha-rizalit-plocha /bráno zleva do prava/) 10-3-10; východní pak v 1.NP v rytmu (rizalit-plocha-rizalit) 6-12-6, ve 2.NP 3-13-4 a ve 3.NP 3; západní průčelí v 1.NP v rytmu (rizalit-plocha-rizalit) 6-11-6, ve 2.NP 4-13-4 a ve 3.NP 4. Veškeré okenní otvory jsou na výšku obdélné lemované celoobvodovými pásovými šambránami. Okenní otvory přízemí jsou opatřené kovanými mřížemi z pravoúhle provlékaných profilů. S a J rizality jsou v úrovni přízemí otevřeny trojicemi půlkruhově ukončených vstupů, resp. dvojicemi bočních vstupů pro pěší a středovými vjezdy. I tyto otvory lemují pásové šambrány, zvýrazněné ve vrcholu lichoběžnými klenáky. K bočním vstupům vedou nízká jednoramenná schodiště zapuštěná ve špaletách otvorů. Další dva půlkruhově zakončené vjezdy se nacházejí v ose V a Z křídla. Původně půlkruhově ukončené vstupy pro pěší do objektu pak byly zřízeny ještě ve všech čtyřech rizalitech V a Z průčelí. Rovněž k těmto vedou krátká schodiště, vysazená však tentokrát mimo základní půdorys stavby. I tyto vstupy lemují pásové šambrány s lichoběžnými klenáky ve vrcholu. Dvorní fasády jsou mnohem více poznamenány novodobými úpravami (mj. zřízením množství rozměrných pravoúhlých vjezdů). Původní základní členění fasád však zůstává identické s uličními průčelími. Přízemí obíhá pískovcový sokl, NP jsou oddělena pásem kordónové římsy a fasády vrcholí římsou korunní. Na výšku obdélné okenní otvory jsou bez šambrán. Severní a jižní křídlo i zde akcentují symetrické trojosé rizality ukončené ve vrcholu trojúhelnými štíty. Štít rizalitu severního křídla je opatřen oválným okénkem. Severní rizalit má nároží v obou NP zvýrazněna kvádrovou rustikou. Kvádrová rustika pokrývá i čelní stranu rizalitu do výše paty půlkruhového záklenku vjezdu. Záklenek pak obíhá radiální rustika. U jižního rizalitu je řešení parteru identické; nároží rizalitu v patrech ovšem postrádají kvádrovou rustiku. Půlkruhově zakončené, osově umístěné, vjezdy V a Z křídla jsou zvýrazněny rustikovými portály.