dům

Dům č.p. 143 je nárožním, jednopatrovým objektem obdélného půdorysu, s uličními průčelími akcentovanými do ulic Tyršovy a Palackého. Vstupní východní průčelí (obrácené do Tyršovy ulice) je pětiosé a severní (ul. Palackého) tříosé, Horizontálními členícími prvky obou průčelí jsou předsazený hladce omítnutý sokl, mezipatrové kladí, tvořené architrávem, vlysem a kordonovou římsou a ve vrcholu opět kladí, tvořené shodně architrávem, vlysem a výrazně předsazenou korunní římsou. Kladí v patře vynášejí pilastry ukončené toskánskými hlavicemi. Plocha přízemí je zvýrazněna pásovou rustikou. Nároží severního průčelí obráceného do ulice Palackého je na západní straně zvýrazněno v obou podlažích lizénovými rámci. Okenní otvory a vstupní otvor, který je v první ose z jihu v Tyršově ulici, jsou lemovány profilovanými šambránami. Okenní otvory obou podlaží jsou vespod opatřeny podokenními římsami, které u otvorů v patře přecházejí do obdélných mírně vystouplých parapetních polí. Ve vpadlém zaobleném nároží je nad kordonovou římsou vsazena štuková nebo sádrová kartuš s reliéfním zobrazením dvojice ženských postav. Zřejmě se jedná o sv. Annu s Pannou Marií. Struktura omítek je hladká. Fasády jsou dnes barevně vyvedeny ve třech barvách – sokl je šedý, základní plocha je opatřena barvou hnědého okru a tektonické prvky s kartuší jsou čistě bílé. Interiér je v suterénu zklenut segmentovými klenbami, v přízemí klenbami zrcadlovými a patro je plochostropé. V přízemí jsou zřízeny dvě bytové jednotky, v patře je byt jeden. Dům má sedlovou nárožní střechu krytou plochou, pálenou, drážkovou krytinou. Krov je vaznicový a krokve jsou podpírány dvojící stojatých stolic.