dům

Dům čp. 152 je řadovým jednopatrovým dvoukřídlým průjezdovým objektem – hlavní budova a jižní kolmé dvorní křídlo -, krytým nad hlavním objektem sedlovou střechou, krytou bobrovkami (se třemi volskými oky do ulice) a nad dvorním křídlem pultovou střechou. Hlavní objekt do ulice byl postaven společně se sousedním čp. 153 (dodnes mají mimo jiné shodnou profilaci korunní římsy). Dokládá to především původní stavební plán. Hlavní vstupní hladce omítané průčelí domu, opatřené ve spodní partii soklem z pískovcových desek (na sever od vjezdu značná část pískovců chybí), je členěno šesti okenními osami, přičemž čtvrtou osu od jihu tvoří rozměrný obloukově zakončený otvor vjezdu, uzavřený dvoukřídlými dřevěnými novodobými vraty. Vjezd je zvýrazněn pravoúhlým orámováním s patkami a vrcholovým lichoběžným klenákem, uzavřen je novodobými dvoukřídlými vraty. Na patky stojek je nasazen pás archivolty, což je s největší pravděpodobností smyšlenka provedená při poslední opravě průčelí. Na fotografii z roku 1992 v archivu NPÚ, stejně tak jako na původním stavebním plánu totiž archivolta zachycena není. Zbylé osy tvoří pravoúhlé, na výšku obdélné okenní otvory shodných rozměrů, lemované po celém obvodu pásovými šambránami (okna jsou dřevěná špaletová novodobá). Přízemí od patra odděluje pás kordonové římsy vespod s jednoduchým profilem. Parapety okenních otvorů v patře vyplňují naležato obdélná mírně vystouplá omítková pole. Nároží jsou v obou podlažích zvýrazněna rustikovými lizénami. Patro vrcholí profilovanou korunní římsou. Fasáda tohoto členění odpovídá (vyjma archivolty a parapetních polí) stavu na výše zmiňovaném dobovém plánu. Ze staršího – původního - stavu se dodnes zachovaly zřejmě pouze římsy a pískovcový sokl. Dvorní hladce omítané průčelí (poznamenané úpravami 2. poloviny 20. století) hlavní budovy člení plochý pás kordónové římsy a profilovaná římsa korunní. Přízemí se do dvora otevírá čtveřicí otvorů – (od severu) dva malé pravoúhlé okenní otvory, větší pravoúhlý okenní otvor a stlačeným obloukem ukončený vjezd z průjezdu vyplněný novodobými dvoukřídlými, v horních 2/3 prosklenými, vraty. Patro je otevřeno rovněž čtveřicí otvorů – (od severu) dva větší na výšku obdélné okenní otvory a dva menší na výšku obdélné okenní otvory. Průčelí dvorního křídla je zcela novodobě upravené, členěné v ploše přízemí pouze pravoúhlými okenními a vstupními otvory a v ploše patra pravoúhlými okenními otvory. Dvorní křídlo je zastřešeno pultovou střechou se sklonem k severu. INTERIÉR: Dispozice přízemí hlavní obytné budovy je tvořena hloubkovým trojtraktem, přičemž střední trakt zaujímá průjezd zaklenutý valenou klenbou s pětibokými výsečemi. Místnosti přízemí jsou sklenuty valenými klenbami, některé s pětibokými výsečemi v místě vstupů či okenních otvorů. Do suterénu se sestupuje po dvouramenném schodišti přístupném z průjezdu. Schodiště je situováno pod J hloubkovým traktem. Jeho ramena a mezipodesta jsou zaklenuta stlačenými valenými klenbami. Podsklepen je J a střední hloubkový trakt. Prostory suterénu jsou opět valeně sklenuté, s pětibokými výsečemi v místech vstupů. Do patra vede vřetenové schodiště, umístěné v Z části J hloubkového traktu. Rovněž patro je dispozičně řešeno jako hloubkový trojtrakt, s tím, že část místností je plochostropá s fabiony a část je klenuta valenými klenbami (horní síň, chodba při Z průčelí J hloubkového traktu a místnost v JZ koutu). Krov nad hlavním křídlem je hambalkový s vloženou ležatou stolicí. Podlaha podkroví pokryta topinkovou dlažbou. Dvorní křídlo je v obou podlažích dispozičně řešeno jako jednotrakt s řazením jednotlivých místností za sebou. Místnosti v přízemí jsou klenuté plackovými klenbami, patro je plochostropé.