pošta

Hmotově výrazně komponovaná budova tvoří dominantu severozápadního nároží terezínského náměstí ČSA a Máchovy ulice v karé-bloku „Q“, v severní frontě centrálního náměstí Hlavní pevnosti. Třípodlažní budova postavená na půdorysu písmene “L“ a o čtrnácti osách do ulice Máchovy a jedenácti osách do náměstí. Funkčně slouží jako pošta a nájemní byty. Výrazným architektonickým prvkem je hranolová nárožní věž převyšující o dvě podlaží boční křídla. Na jihozápadní straně, v úrovni 2. a 3. patra vystupuje mělký dvouosý arkýř. Jihovýchodní fasádu věže zdobí štuková kartuše s datací 1910. Po stranách kvádru jsou leseny s rostlinnými motivy. Ze čtvercového půdorysu nárožního tělesa se v úrovni mansardy zvedá osmiboký věžní hranol s výraznými vertikálami v hlavních průčelích a s horizontálním rýhování ve skoseních, zakončen je zvonovou helmicí s větrnou korouhvičkou nad dřevěným ochozem. Plocha fasád uličních křídel je hmotově doplněna o arkýře jdoucí přes 2. a 3. patro stavby. Na jihozápadní fasádě, do ulice Máchova je půdorysem segmentový arkýř s dvěmi okenními osami situován pod třetí a čtvrtou osou od severní hrany hmoty domu. Stejný arkýř se nachází na fasádě otevřené do náměstí pod sedmou a osmou osou od východní hrany objektu. Tato fasáda má ještě druhý dvouosí arkýř při samé jihovýchodní hraně s obdélným půdorysem ukončený drobnou zvonovitou helmicí čtvercového půdorysu. Dnešní hlavní vstup do budovy v podobě hrotitého portálu s dobovými dveřmi a vitrážemi doplněnými zrcadly s rostlinnými motivy je situovaný na JV fasádě (5 osa zleva). Široký vjezd se zase nachází na JZ průčelím (krajní osa) a vede průjezdem do vnitřního dvora. Oba vstupy jsou osazeny rámovými dvoukřídlými výplněmi s kazetovou výzdobou a jsou doplněné prosklenými nadsvětlíky. Prosklená jsou také horní pole dveřních výplní, která mají tvar osmiúhelníku. Obě fasády jsou horizontálně rytmizované průběžnými parapetními a podokenními římsami, které jsou obdobně jako korunní římsa jednoduše profilované. Fasády jsou protnuty pravidelně rozmístěnými okenním osami. Jihovýchodní fasáda budovy je členěná od východu v podobě 2 (arkýř) – 4 – 2 (arkýř) – 4, naopak jihozápadní průčelí od severu má podobu 2 – 2(arkýř) – 8 – 2(arkýř věže) – 1 (malé na výšku obdélné okno na samé hraně nároží). Okenní osy odpovídající zvýšenému přízemí jsou narozdíl od os v horních patrech zakončené segmentem a chráněné druhotně osazenými mřížemi, meziokenní pilíře jsou pak shodně s přízemím nárožní věže členěné pásovou bosáží. Okna v 1. patře jsou od ostatních os odlišena mělkými štukovými šambránami, které jsou nad horním překladem štítově ukončené a v dolní části plynule navazují na parapetní pole s obdélně profilovanými zrcadly. Osy v posledním patře mají na dvakrát odstupňovanou špaletu a pod parapetní římsou jsou doplněné drobnými reliéfně zdobenými čtvercovými poli. Na straně otočené do náměstí jsou navíc meziokenní pilíře doplněné pilastry se stylizovanou hlavicí. Všechny okenní osy na uličních průčelích domu jsou osazeny čtyřkřídlými, osmitabulovými dřevěnými rámy, které jsou v horní třetině dělené příčníkem a poutcem do tvaru latinského kříže. Dvorní fasády má původní okna se segmentovými záklenky, zvýrazněný sokl a profilovanou podokapní římsu.