dům

Sto metrů jihozápadním směrem od kostela sv. Václava, na shodné vrstevnici jihovýchodního svahu, je vystavěn nevelký dům č. p. 39. Stavení je přístupné vozem po místní nezpevněné cestě od kostela, ta vede za někdejšími zády domu ještě k poslednímu č. p 38. Obdélný přízemní dům se sedlovou střechou se obrací štítovým průčelím severovýchodně ke kostelu. Původně se do domu vstupovalo po schodech od nynější zahrady, dnes je užíván bezbariérový přístup někdejšího zadního vchodu překrytého přístavbou se zádveřím. Terénní rozdíl mezi cestou a vstupem je řešen opěrnou zídkou. Dům má přízemí a zobytněné podkroví, je nepodsklepen. Z hlavní obdélné hmoty vystupují již zmíněné přístavky, tedy rizalit verandy na podestě vnějšího schodiště zpředu druhého dílu a pultový trakt se zádveřím na celou délku domu zezadu. Objekt má přední díl roubený, s podstávkou, druhý a třetí díl je zděný patrně z kamene. Nová veranda má dřevěnou rámovou konstrukci a pultový trakt se zádveřím je přezděn z plynosilikátových tvárnic. Dřevěné části domu mají typickou černobílou barevnost. Roubení, podstávka i bednění je černé, přelištování bílé. Sokl byl vyzděn z režného pískovce, který je dnes zpatinovaný. Zděná část je omítaná, s hrubším břízolitovým přestřikem, šedým a žlutým. Pultový trakt nese hladkou omítku, natřen je na bílo. Sedlová střecha je orientována od severovýchodu k jihozápadu, jako krytina jsou užity vláknocementové šablony s francouzským krytím. Z jihovýchodní strany je střecha osazena jedním sedlovým vikýřem. Při hřebeni a v hřebeni prostupují střechou dva komíny propojené lávkou. V zadní ploše jsou umístěné nad sebou dva čtvercové světlíky. Dům je charakterizován roubenou světnicí s podstávkou a zdobnou dvouetážovou lomenicí. Slepá arkáda podstávky má stlačené oblouky tvořené pomocí záporek a do oblouku vybraných ližin. Hrany sloupků i oblouků jsou zdobně vykrajované. Shodnou profilaci s oblouky má i spodní hrana trámu roubené nízké podezdívky půdy pod čelním štítem. Lomenice je uprostřed bedněná svisle, nahoře a po stranách klasovitě, s bohatě vyřezávanými lištami. Odvrácenou tváří domu je třetí zděný díl, opatřený pásovou fasádou z 2. pol. 20. stol. Dům má v hlavní štítové stěně tři okna, ve štítu dvě. Světnice pokračuje v podélné fasádě dvěma osami, bývalý vstup s okénkem je překryt verandou opatřenou trojoknem. Následují dvě okna třetí zděné části. Prkenné šambrány oken jsou novodobé, v přízemí prosté, ve štítu vykrajované, parapetní desky jsou ale původní. Nová okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková. Rovněž hlavní vstupní dveře v pultovém traktu jsou nové, zhotovené podle dochovaných empírových v interiéru.