dům

Dům č. p. 176 leží východně od náměstí, na severní straně ulice Dlouhé. Dům se nachází na území městské památkové rezervace. Jedná se o zděný, hladce omítnutý (barevnost: barevnost: hnědá, architektonické články bílé), dvoupatrový, podsklepený řadový dům na hloubkově orientované parcele, pod střechou krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování. Střecha je při uličním průčelí sedlová s hřebenem rovnoběžným s průčelím a zbytek domu směrem do dvora má střechu valbovou kolmou na tu sedlovou. Nad uličním i dvorním průčelím má střecha po volském oku. Uliční jižní průčelí je trojosé, horizontálně je členěno korunní kordonovou římsou nad přízemím a v 1. a 2. patře průběžnými podokenními římsami. Přízemí má pásovou bosáž a podloubí, zaklenuté jedním polem plackové klenby, které se do ulice otevírá jedním vysokým segmentovým obloukem, nad kterým se ve vrcholu bosáž zalamuje do klenáků. V podloubí vpravo se nachází ve špaletě vstup do objektu zakončený segmentovým obloukem. Přístupný jedním schodovým stupněm. Výplní jsou secesní dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, s klapačkou zdobenou kanelováním a zakončenou hlavicí s motivem zvonku. Výplně v podobě profilovaných zrcadel. Spodní výplně zakončeny čtvrtkruhem. Pole zdobena třemi vpadlými kruhy s vertikálním vrypem (tvar stylizované rostliny). Horní výplně v dolní části zakončeny vzdutým čtvrtkruhem, dělené vertikálními vlysy. Plochou prostupuje půlkruhová skleněná výplň, horizontálně umístěná, zdobena ozdobnou mříží. Vlevo od dveří se nachází výloha obchodu zakončená stlačeným obloukem. V 1. patře okna zdvojená, dvoukřídlá, šestitabulková s poutcem, osazená v líci, rámována profilovanou šambránou dole zakončenou jednoduchými z plochy šambrány vystupujícími patkami, s profilovanou nadokenní římsou, která je nesena pravoúhle zalamovanými konzolkami, ozdobenými rozetou a akantem. Ve 2. patře okna zdvojená, dvoukřídlá, šestitabulková, osazená v líci, rámována profilovanou šambránou dole zakončenou jednoduchými z plochy šambrány vystupujícími patkami. Dvorní průčelí: trojosé, v přízemí- v 1. ose zleva – vstup do interiéru - chodby domu, zakončený segmentem, orámován jednoduchou šambránou. Výplní jsou novodobé jednokřídlé dveře, se dvěma výplněmi (horní prosklená) osazené do špalety. Ve druhé ose zleva vstup do sklepa, přístupný dvěma schodišťovými stupni, zakončený segmentem, orámován jednoduchou šambránou. Výplní jsou dvoukřídlé dveře, se dvěma výplněmi nad sebou v poměru 2:1 (spodní ve tvaru žaluzie) osazené do špalety. Ve třetí ose zleva – vstup zakončený segmentem, orámován jednoduchou šambránou (v době návštěvy byly dveře uzamčeny). Výplní jsou dvoukřídlé dveře, se dvěma výplněmi nad sebou v poměru 1:2 ve tvaru žaluzie, umístěné do špalety. V prvním a druhém patře se nachází balkon zaujímající plochu dvou okenních os, jehož obdélný tvar vymezuje železné zábradlí s vertikální tyčovou výplní, přístupný jednokřídlými prosklenými dveřmi z prvé osy zleva. Skleněná výplň iluzivně dělena na osm tabulek. Okna jednoduchá, dvoukřídlá, šestitabulková, osazená do špalety, rámována jednoduchou šambránou.