dům

Obytný dům na obdélném půdorysu je orientován kratší stranou při ulice Pražská a severozápadním nárožím k pravé patě mostu po směru toku Ohře. Hlavní vstup na pozemek je z ulice Pražské, prostřednictvím brány a branky plotu s nízkou podezdívkou a sloupky vyplněného kovanými poli ze svislých příčlí. Vchody do objektu s kamennými portály jsou situovány na severovýchodní podélné fasádě domu, kterou protíná pět os. Každá sudá osa tohoto průčelí parteru je osou vstupů - dveří. Ostatní osy jsou okenní. Příčnou fasádu domu člení dvě osy. Fasády domu mají jednotnou koncepci ve svém architektonickém pojednáním s nejdominantnějším prvkem v podobě nárožní hladké bosáže o střídavé délce (v přízemí byly při poslední opravě fasády omítkou přetaženy spáry mezi rustikami). Dalším prvkem jsou ploché mírně předstupující šambrány rámující okenní otvory. Pokud v daném rytmu pravidelného členění okenní otvor chybí, i přesto se šambrána uplatňuje. Podobným způsobem jako okna jsou řešeny i vstupy. V horizontálním směru je hmota domu členěna mírně předsazenou soklovou partií, průběžnou patrovou římsou a nakonec jednoduchou relativně velice předsazenou korunní římsou. Na výšku obdélný okenní otvory jsou vyplněny okny z dřevěných na bílo natřených rámů. Dvojité, dvoukřídlé okno s profilovanou klapačkou je ve 2/3 přerušeno jednoduchým poutcem. Větší okenní tabule je ještě vodorovně na polovině rozdělena příčlí. Střecha je valbová krytá pálenou drážkovou taškou, kónické hřebenáče jsou kladeny do neprobarvené malty. V celé ploše jsou asymetricky rozmístěny kominické výlezy klasického provedení (velikosti 50x50 cm). Nad jižní plochu střechy je vyvedeno odvětrávání kanalizace v podobě plechového kruhového komínku s výdechy po stranách. Krov je krokevní vaznicového typu s šikmo proti středové vaznici vloženými stojatými stolicemi. Každý sloupek má šikmé pásky a je podpírán šikmou vzpěrou čepovanou do vazných trámů. Konstrukce je z tesaných prvků kromě dvojice dodatečně ve střední části krovu kolmo pouze na krokve přichycených dvou trámů. V jihozápadní části krovu je vytvořena obytná místnost, dodnes s dochovanou omítkou na rákosovém podhledu. Podlaha půdy je celá tvořena čtvercovou keramickou dlažbou, tzv. topinkami. Trojice komínů je zděná z cihel se zbytky hrubé omítky. K jihovýchodní fasádě domu je přistavena jednopodlažní přístavba s plochou střechou. Protáhlý půdorys objektu je dle konfigurace okolního terénu mírně zalomen v tupém úhlu. Podélnou fasádu od nábřeží člení pět os s vysokým nadpražím. Na šířku obdélné okenní otvory jsou vyplněné sklobetonovými tvárnicemi. Protilehlá podélná fasáda orientovaná do dvora je i z této strany protnuta pěti osami, které jsou osami garážových vrat. Každý z čtyřech po sobě jdoucí dvoukřídlých vrat má vjezd chráněn plochou stříškou v mírném sklonu od fasády a kónicky tvarovanými bočnicemi. Poslední vrata u hrany napojení na hlavní objekt, jsou bez této stříšky.