bývalý zájezdní hostinec U Štrosů

Dům č. p. 34 je situovaný na východním okraji obce Trnobrany u křižovatky průjezdní komunikace z Liběšic do Srdova a silnice do obce Zimoř. Bývalý hostinec je postavený ve svažitém terénu na půdorysu písmene T. Přízemí a suterén SV a JV křídla je zděný ze smíšeného zdiva, zbývající patra a novější JZ přístavba jsou cihlové. Jednotlivá křídla domu mají rozdílnou výškovou úroven sedlových střech, na JV křídle je nově položená pálená střešní taška bobrovka, ostatní střechy jsou kryté eternitovými šablonami. Na okrajích SV štítu se dochovala patrně původní střešní taška drážkovka. Fasády domu se dochovaly pouze v torzech s částmi cementovo-vápenných omítek využívajících kontrastu hrubé a hladké omítky a doplněných prvky klasicismu a geometrické secese (na JZ křídle). Jihozápadní hlavní štítové průčelí JZ křídla je tříosé, ve štítu prolomené dvěma podélnými okénky. Okenní osy v přízemí a v 1. patře jsou osazeny v líci zdiva novými dvoukřídlými šestitabulovými okenními rámy z lepených dřevěných profilů s termoregulačním dvousklem. Z původního architektonického členění průčelí se dochovala pouze profilovaná patrová římsa a volutově projmutá korunní římsa. V druhém plánu se uplatňuje štítové průčelí SV křídla, které je třípatrové a dvouosé. Pravou osu v přízemí tvoří vstup do budovy s dvoukřídlými rámovými dveřmi a proskleným světlíkem nade dveřmi. Okenní osy v 1. a 2. patře jsou v líci zdiva osazeny původními dvoukřídlými šestitabulovými okenními rámy, levá osa v přízemí má nový shodně členěný okenní rám. Okna v patrech jsou doplněny průběžnými podokenními římsami, které stejně jako patrové římsy nemají zachovanou profilaci. Další okenní otvory jsou proraženy ve vrcholu a na pravé straně štítu, tyto osy jsou bez okenních rámů doplněné podokenními římsami. Na štítové průčelí SV křídla navazuje na pravé straně fasáda jednopatrové JV přístavby, jejíž dochované omítnutí kontrastuje s obnaženým cihlovým zdivem SV křídla. Přístavba je v patře prolomená čtyřmi okenními osami s novými rámy a v přízemí dvěma vstupy, mezi kterými je umístěno malé obdélné okno chráněné mříží s provlékanými pruty. Levý vstup s jednoduchými svlakovými dveřmi je rámovaný pískovcovým ostěním, pravá osa se segmentovým zaklenutím zakrývá suchý záchod, stejný tvar mají i svlakové veřeje. Průčelí bylo v přízemí omítnuté hrubou a v patře hladkou omítkou, jednotlivé osy pak byly zvýrazněny hladkými šambránami. Fasáda je dále rytmizována patrovou a korunní římsou doplněnou zubořezem, které však nenavazují na římsy sousedního průčelí SV křídla. Při pohledu od jihovýchodu se v prvním plánu uplatňuje dvouosé štítové průčelí JV přístavby. Štítové okenní osy jsou oproti oknům v 1. patře menší a segmentově zakončené. Všechny čtyři okenní otvory jsou v líci zdiva osazeny novými rámy s lepených dřevěných profilů. Vrchol štítu je prolomený kruhovým průduchem, který je stejně jako ostatní osy zvýrazněný hladkou šambránou. Horizontálně je fasáda členěná pouze profilovanou korunní římsou, kterou doplňuje zubořez. Obě nároží přístavby jsou armována pískovcovými kvádry, levé je do úrovne prvního patra zaoblené. V druhém plánu jihovýchodního průčelí objektu se uplatňuje na pravé straně čtyřosá fasáda SV křídla a na levé průčelí JZ traktu. Pravou krajní osu v přízemí SV části stavby tvoří vstup do bývalých stájí, zbývající tři okenní osy jsou malé čtvercové bez okenních rámů a chráněné pouze dvěmi zapuštěnými železnými tyčemy. Osy v 1. patře mají vysazené okenní rámy, pravá krajní osa pravděpodobně sloužila jako vstup na balkón, který se však nezachoval. Okenní otvory mají profilované podokenní a nadokenní římsy a po stranách jsou doplněny štukovými pásy s výžlabky. Balkónová osa je rámována štukovou šambránou členěnou na způsob pilastrů na hlavici dřík a sokl. Oproti 1. patru, které bylo upraveno hladkou omítkou, bylo v přízemí použito hrubé omítnutí a pouze okenní a vstupní osy byly zvýrazněny hladkými rámci. Horizontálně byla fasáda členěná pouze profilovanou korunní římsou. Jihovýchodní fasáda JZ křídla je čtyřosá, v 2. ose zprava v přízemí je situovaný hlavní vstup do budovy zvýrazněný štukovým rámem, který je tvořený hladkým vodorovným pásem a dvěma svislými pásky se třemi výžlabky. Štukový rámec je završený trojuhelníkovým hladkým polem s naznašenými volutami po stranách. Střed štítu je doplněný třemi malými obdélníky, krajní jsou provedené z hrubé omítky a střední pole je hladké. Vstup je osazený dvoukřídlými rámovými dveřmi s obdélným proskleným světlíkem. Okenní osy s novými rámy obíhají hladké štukové pásy. Na vodorovné pásy nad okny v přízemí, které jsou podobně jako štít nad vstupní osou doplněné motivy tří obdélných polí, navazují vždy dva rozšiřující se pásy po stranách okenních otvorů, které jsou ukončeny zhruba v polovině okenních os. Podokenní římsy pak tvoří dva pásky rozdělené na třetiny dvěma čtvercovými poli. Orámování horních okenních os je obdobné, hladké pásy však dosahují až do dolní třetiny oken a jsou oble zakončené, nadokenní pásy jsou pak doplněné rytmicky se střídajícími hladkými kruhovými poli a čtvercovými políčky z hrubé omítky. Pod okenní římsy jsou tvořené širokým hladkým pásem doplněný užším a kratším páskem děleným na úseky hladké a hrubé omítky. Horizontálně je fasáda členěná mírně předstupujícím soklem, profilovanou patrovou římsou a korunní římsou, jejíž profilace se nezachovala. Levé nároží je pak v horní části pod korunní římsou ozdobené štukovým obdélným polem z hrubé omítky na způsob hlavice, na které navazují tři úzké svislé výžlabky zakončené kapkou. Severovýchodní průčelí všech tří křídel jsou hladká bez architektonického členění pouze fasáda JV přístavby je ukončená korunní římsou. Štítové průčelí SV křídla je do výšky 2. patra zakryté dřevěnou přístavbou. V úrovni štítu je pak fasáda prolomená dvěmi řadami kruhových větracích otvorů a vrchol štítu je proražený jednou okenní osou osazenou jednokřídlým dvoutabulovým okenním rámem. V omítce jsou patrné další dvě zazděné okenní osy. Severozápadní průčelí JZ křídla je prolomené pouze jedným okenním otvorem a upravené hrubou omítkou, která je členěná dvěma hladkými pásy v úrovni patrové a korunní římsy. Hladký rámec zvýrazňuje také okenní osu osazenou za lící zdiva dvoukřídlým šestitabulovým rámem. V druhém plánu se uplatňuje fasáda SV křídla s hladkou omítkou, která je členěná dvěma slepými okenními osami. Ze štukových okenních rámu se zachovaly jen torza profilovaných podokenních a nadokenních říms. Profilace korunní římsy je nečitelná.