hrad Rychvald

Lokalita se nachází na ploché ostrožně vybíhající do zákrutu Lysického potoka. Hrad byl dvojdílný, přičemž předhradí ve tvaru trojúhelníka (30x25 m) nenese výraznější stopy zástavby, která byla dřevěná. Předhradí ze dvou stran je chráněno příkopem a náspem, od přístupové šíje pouze příkopem, jenž spolu s náspem pokračuje i na jihozápadě. Příkop je široký 14-18 m a na severní straně, kde vystupuje skála, necelých 10 m. Další příkop (š. 17, hl. až 6,5 m) je také zčásti vylámán ve skále a odděloval nepravidelné, zděné hradní jádro (osy 55 a 30 m), jehož západní a severní partie odkryl výkop F. Zřídkaveselého. Snížená a menší zadní část je s vyvýšenou palácovou částí spojena schodištěm vytesaným ve skále. Odkryté obvodní zdi jsou až 2,7 m silné a uzavíraly úzký protáhlý prostor, jenž byl zřejmě částečně zastřešen. Do něho se vstupovalo z prostoru parkánu, jímž procházela trasa přístupu. Parkán chránil jádro i z čelní strany, kde stál vstupní objekt neznámé podoby. K němu směřoval most přes šíjový příkop. Ve víceboké horní části byl na jihu k hradbě přistavěn zřejmě čtyřprostorový palác. Nelze ani vyloučit přímý vstup do palácové části, neboť severní parkán je zúžen na úzkou chodbu zajištěnou dveřmi se závorou a mohla by tedy sloužit jako výpadní branka. Protože chybí jakýkoliv náznak existence hlavní věže - bergfritu, zdá se, že hrad představuje modifikovaný typ s plášťovou zdí či palácovou dispozici.