rasovna - bývalá, tzv. U Bartů

1) obytné stavení 2) stodola Drobná usedlost tradičního podhorského charakteru leží na samotě mezi osadou Modlín a vsí Smržovice, v horském sedle Chudenické vrchoviny, mezi Čertovým vrchem a Černou skálou nad bezejmenným potokem, cca 6 km JV od Kdyně. Usedlost sestává z částečně roubeného obytného stavení a stodoly trámové konstrukce obedněné krajinami. Nedaleko SV směrem stojí objekt vyzděný z kamene, patrně specifické funkce, tato stavba pro velmi špatný technický stav, pozdější degradující úpravy a nedostatečné poznání není kulturní památkou. Západním směrem před chlévy je ještě patrný základ z lomového kamene, zde zachycuje císařský povinný otisk stabilního katastru nevelký spalný objekt (špýchárek či kolnu??? - rovněž bez památkové ochrany).