venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) stáje 3) výminek 4) sýpka 5) stodola 6) ohrazení s vjezdem Uzavřená venkovská usedlost je situována ve výrazné poloze na východní straně návsi nedaleko památkově chráněného gotického kostela sv. Víta. Jedná se o nejkvalitnější a nejlépe dochovaný doklad lidové architektury obce. Ze tří stran uzavřená zděná usedlost kolem obdélného dvora je tvořena na severní straně obytným stavením s navazujícími chlévy, na protilehlé jižní straně stojí výminek s navazující sýpkou, dvůr uzavírá na východní straně stodola. Západní stranu dvora k návsi vymezuje plná ohradní zeď s pilířovou vjezdovou branou a brankou. Před západní průčelí obytného stavení přiléhá drobná předzahrádka, vymezená drátěným plotem na kamenné podezdívce.