usedlost

Dům usedlosti stojí ve střední části obce, při místní komunikaci, probíhající paralelně jižně od průjezdní komunikace směrem na Verneřice. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, tradiční trojdílné dispozice se světnicí vpravo, štítem orientovaný ke komunikaci. Světnice a patro jsou roubené, síň a chlévní část zděné. Chlévní část předstupuje v přízemí i patře před líc průčelí; v koutě tohoto odsazení je vestavěna krátká pavlač. Sedlová střecha, výrazně asymetricky předstupující před vstupní průčelí (resp. část průčelí v rozsahu světnice a síně), je kryta taškami. Dům je vystavěn ve svahu, takže patro se v zadním štítovém průčelí (severozápadním) dostává na úroveň terénu. Vstupní průčelí je obráceno k jihozápadu. V přízemí vpravo je světnice na omítané podezdívce, roubená konstrukce zde má dvě pole podstávky s vyřezávanými sloupky a pásky. Okna v těchto polích jsou dvojitá, dvoukřídlá, čtyřtabulková (příčlemi členěná v horní třetině), rámovaná profilovanou šambránou a dřevěnou podokenní římsou. Ve třetí ose zprava se nachází vstup do síně, s rámovými dveřmi, osazenými v dřevěném rámu. Vlevo od vstupu je menší okno, osvětlující síň. Vstup do chlévní části (která je převážně již pod úrovní terénu) je umístěn z boku v koutě odsazení této části. Patro: dvě okna horní světnice jsou dvoukřídlá šestitabulková, zábradlí otevřené pavlače na šířku síně je bedněné na sráz s lištami, nahoře i dole s ozdobnou vyřezávanou lištou, kryjící zakončení prken bednění. Zábradlí pavlače má profilované dřevěné madlo. Vstup na pavlač z horní síně je v zárubni. V předstupující části domu vlevo od pavlače se nachází jeden zabedněný okenní otvor, rámovaný dřevěnou profilovanou šambránou. Jihovýchodní štítové průčelí je dvouosé, v přízemí s dvěma poli podstávky; okna přízemí i patra jsou stejná jako ve východním průčelí. Štít je bedněný na sráz s lištami, zhruba ve dvou třetinách výšky je horizontálně členěn lištou. Spodní pole je bedněno svisle, horní trojúhelníková část je členěná vertikální lištou na dvě šikmo a kosmo bedněná pole. Šikmé strany štítu jsou lemovány ozdobnými lištami. Ve spodním poli štítu je nakládací otvor, po stranách se dvěma drobnými obdélnými vyřezávanými otvory. V horní části štítu je dvojice drobných otvorů v podobě srdce. Severovýchodní podélné průčelí má vpravo v rozsahu síně a hospodářského dílu přístavek, bedněný na způsob záklopu. Světnice v přízemí bez podstávky s jedním zabedněným okenním otvorem, rámovaným profilovanou dřevěnou šambránou, v patře nad světnicí rovněž jedno okno (stejné jako ostatní okna patra). Severozápadní štítové průčelí – patro je zde v úrovni terénu, jeho roubená konstrukce je obložena eternitem, s dvojicí zabedněných oken. Štít je rovněž obložen eternitem, v ose je okno. Interiér (podle SHP z r. 1990): světnice v přízemí má trámový strop s profilovanými trámy, ve zděné plochostropé síni je žebříkové schodiště do patra. V chlévní části vpředu bývalý chlév se vstupem ze zápraží, zaklenutý valeně s pětibokou výsečí nad oknem. V síni vlevo za schodištěm vstup do plochostropé komory za chlévem. Dispozice síně se opakuje v patře: vpravo světnice, uprostřed síň, vlevo dvojice komor, přístupných samostatnými vstupy ze síně. Krov je hambálkové soustavy.