zámek

1) zámek čp. 1 2) terasy s balustrádou 3) kašna 4) budova čp. 2 5) park 6) socha sv. Jana Nepomuckého Areál zámku leží v obci, cca 3 km východně od Přimdy. Původ je spojen s poplužním dvorem, zmiňovaným až v pol. 16. stol. Dvůr patrně plnil i rezidenční funkci. Zámek vznikl až koncem 17. stol., SV od poplužního dvora. Budova prošla třemi výraznými stavebními etapami. Původní zámek měl uzavřenou čtyřkřídlou dispozici s vnitřním nádvořím s arkádami v přízemí i patře. Ve středu vstupního křídla byla hranolová věž s průjezdem v přízemí. Partrně v polovině 18. stol. přistavěno křídlo na půdorysu “L”, užívané správcem zámku a služebnictvem, dále byly zrušeny arkády v patře. V 19. stol. patrně zrušena věž, provedeny úpravy fasád. Poslední výrazná stavební etapa proběhla v r. 1906. Došlo k celkovému stylovému sjednocení (úpravě fasád) a rozsáhlým stavebním úpravám včetně střechy. U mladšího správního křídla rovněž upraveny fasády přistavěn rizalit s portálem kopírujícím hlavní portál zámku. Terasy s balustrádou vznikly při novobarokních úpravách na poč. 20. stol. Budova čp. 2 vystavěna patrně spolu se zámkem. Rozlehlý park je dendrologicky významný a vyskytuje se v něm řada exotických dřevin. Socha sv. Jana Nepomuckého pochází z r. 1784, stříška která ji kryje je patrně z konce 19. stol.