synagoga

Synagoga je umístěna západně od vlastního města, odsunuta z uliční fronty k jihu až na okraj skalního ostrohu. Stavba zděná čtvercového půdorysu, dvoupodlažní, vlivem umístění v na okraji strmého svahu tvoří suterén při pohledu z údolí další patro. Zdivo je částečně z pravidelných pískovcových kvádrů, částečně cihelné.Pod hlavním sálem je suterén s dodatečně vestavěnými klenbami. Suterén je rozdělený na pět místností, tři jsou zaklenuty pruskými klenbami do pasů a koutových pilířů, zbývající dvě valenými klenbami. Sál s dřevěnou galerií je plochostropý, s malovaným, bohatě členěným stropem a malovanými stěnami. Fasáda - výraznou profilovanou římsou je oddělená nadezdívka s ležatými obdélnými okny je v interiéru součástí vysokého přízemí sálu synagogy a umožňuje umístění dřevěné galerie. Na jižním a východním průčelí-dvě okenní osy v suterénu i v přízemí, v nadezdívce jsou tři okna. V západním průčelí sálu je jedno okno, umístěné blíže ke středu průčelí,na severním průčelí jsou okna umístěná po stranách předsíně. Okenní otvory suterénu jsou jsou obdélná, s rovným nadpražím, okna sálu s půlkruhovým záklenkem. Vlastní okna v suterénu dvojitá, dvoukřídlá, s dělením na 6 tabulek, okna do sálu jednoduchá, dělená na tři díly a menší tabulky. Na severní vstupní straně je připojená užší předsíň se schody na galerii s plochou sedlovou střechou. Vstupní průčelí předsíně dvouosé, je členěné pilastry s podstavci a hlavicemi, vstupní dveře a okno s půlkruhovými záklenky. Vlastní budova je zastřešená valbou s hřebenem ve směru východ - západ.Krov je zhotovený jako kopie původního, se dvěma plnými vazbami pod vrcholy valeb. Krytina:tašky bobrovky, na vých.straně je plocho volské oko.