domy

Soubor domů č. p. 19 – 20 se nachází na západním okraji městské památkové rezervace Úštěk v jeho ochranném pásmu a je součástí Českého předměstí, ulice 1. máje, která je páteřní východo- západní osou historického půdorysu města, ležícího na pískovcovém ostrohu. Historicky náležel objekt do židovské čtvrti, neboť sousedí se Synagogou a tzv. Rabínským domem. Dům jako celek s pozdně klasicistní fasádou je postaven na dvou parcelách obdélného půdorysu p. č. 1036 (užší parcela na východě, náleží k č. p. 19, 1. a 2. osa zleva) a p. č. 1035 (širší parcela na západě, náleží k č. p. 20, 3. – 8. osa zleva) s přístavkem bývalých záchodů na západní straně. Původně gotický dvojdům se středním průjezdem a dvěma štíty do ulice byl upraven po požáru do pozdně barokní podoby podélného čtyřtraktu, dnešní klasicistní úpravu získal ve 2. polovině 19. století. Jedná se o řadový patrový dvěmi suterény podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou krytou betonovými drážkovými taškami. Protože se terén od ulice 1. máje poměrně prudce svažuje k jihu, do údolí Loubního potoka, je jižní dvorní průčelí o podlaží vyšší - 1. suterén se zde jeví jako přízemí. Okna jsou (pokud není uvedeno jinak) dvojitá čtyřkřídlá čtyřtabulková dovnitř otvíravá osazená v líci fasády, bíle natřená, asi z 2. poloviny 20. století. Severní hlavní vstupní podélné průčelí je osmiosé a mělce bosované, vodorovně je členěno dnes jednoduchým hrubě omítnutým soklem a profilovanými římsami: korunní, kordonovou a v patře krepovanou bankálovou. Okna v patře mají profilované šambrány s ušima a pod výše zmíněnou bankálovou římsou parapety s vpadlými obdélnými zrcadly. V přízemí jsou v 1. ose novodobé dvoukřídlé asymetrické levé ven otvíravé z větší části zasklené dveře s třítabulkovým nadsvětlíkem osazené v líci fasády. Ve 2. ose je neorenesanční hnědě natřený výkladec, v podobě obdélné edikuly (asi z konce 19. století), opatřený plechovou roletou a obdélným nástavcem v němž je krom čtvercového větracího otvoru (zakrytého mřížkou) nápis: “KADEŘNICTVÍ”. Třetí až osmou osu zabírají tři segmentové oblouky převážně slepé arkády s profilovanými šambránami s ušima. V prvním oblouku (na místě 3. a 4. osy) jsou dnes novodobá rámová dvoukřídlá dovnitř otvíravá pravá vrata z vnější strany svisle pobitá latěmi. Nad nimi, nad poutcem, na místě obvyklého nadsvětlíku, původní pevná rámová konstrukce se třemi výplněmi rozdělená dvěmi klapačkami. Ve druhém oblouku jsou v 5. ose, v hluboké obdélné nice se třemi schodišťovými terazzovými stupni, dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé svlakové dveře se šesti výplněmi na vnější straně, hnědě natřené. Ve druhém oblouku v 6. ose a ve třetím oblouku v místě mezi 7. a 8. osou je po okně, která jsou na rozdíl od výše popsaných hnědě natřena. Průčelí je v plochách okrové, architektonické články jsou bílé a sokl šedý. Jižní zadní dvorní podélné průčelí je též osmiosé s přístavkem bývalých záchodů na západní straně. Obdobný přístavek byl též na straně východní, ale ten je dnes zachován v pouhém něco přes 1 m vysokém torzu. V patře má pavlač (dnes asi ze železobetonu a v havarijním stavu, bez zábradlí nesenou jedenácti krakorci - mezi čtyřmi posledními již není podlaha) z které je dveřmi přístupný záchodový přístavek. V prvních dvou osách byla okna nahrazena jedním trojdílným dvojitým oknem dovnitř otvíravým ve špaletě osazeným. Ve 3. a 4. ose jsou asi původní okna, která se od výše popsaných liší otvíráním ven vnějších křídel. V 5. ose jsou v hluboké nice novodobé z větší části zasklené rámové levé dovnitř otvíravé dveře s nadsvětlíkem, v 6., 7. a 8. ose po okně. V přízemí je též železobetonová pavlač, dosud užívaná, ale kratší. Je z ní přístupný záchodový přístavek a na východní straně končí u dveří ve 3. ose, aby na ni navázaly schody na dvůr. V 1. a ve 2. ose je po okně, ve 3. ose jsou převážně zasklené dvoukřídlé asymetrické v líci fasády osazené pravé ven otvíravé rámové dveře s nadsvětlíkem, ve 4. ose je jednoduché dvoukřídlé šestitabulkové ven otvíravé okno od schodiště z doby výstavby domu. V páté až osmé ose jsou dnes ve špaletě osazená jednokřídlá dvoutabulová jednoduchá plastová okna, v 5. a 6. ose menší než v ose 7. a 8. První suterén má v záchodovém přístavku zazděné segmentové dveře, v 1. a ve 2. ose luxfery zazděná okénka, ve 3. ose jsou ve špaletě osazené svlakové levé dovnitř otvíravé dveře s nadsvětlíkem. Ve 4. ose otvor není a v místě 5. a 6. osy je segmentem zaklenutá brána průjezdu. Ve zbytku průčelí je dnes mezi 7. a 8. osou okno bez výplně a malý průduch nad ním. Průčelí má otvory bez šambrán, je okrové s šedým hrubě omítnutým soklem. Ve střeše, zhruba nad 5. a 7. osou, má dva sedlové vikýře. Jelikož je popisovaný dům vyšší než jeho sousedé v řadě, uplatňují se při pohledech na něho i štíty jeho neexistujících bočních průčelí. Oba štíty jsou hrubě omítnuty a mají vlevo od středu okna opatřená železnými dvířky. Pod domem převážně zatravněný dvůr, spojený s navazujícími schodišti se zahradami na severním břehu Loubního potoka.