boží muka

Kamenná boží muka se nacházejí v severozápadní části obce Bynovec při místní komunikaci v rohu zahrady u domu č. p. 41. Jedná se o více než tři metry vysoké kamenosochařské dílo zakončené kovaným zdobeným křížem. Na soklu o čtvercovém půdorysu se zkosenými rohy stojí válcový, vzhůru se zužující dřík zakončený čtvercovou kaplicí, s profilovanou horní krycí deskou. Jednotlivé boční stěny kaplice jsou pojednány různě.: - v průčelní (východní) straně je hluboký půlkruhově ukončený výklenek - na jižní straně je mělký výklenek - na západní straně je hladká plocha - na severní straně je reliéf Kalvárie Na soklu je vytesán nápis: A.D.J.R. 1812. Nahoře na sloupu je napsáno černými písmeny : Ignaz Lösel renovoval 1861. Pod tím ve spodní části je vyryto d. Sockels.