dům

Dům čp.13 stojí zhruba uprostřed severní strany náměstí. Jedná se o patrovou řadovou podsklepenou pozdně klasicistní stavbu na půdorysu písmene T (stojku tvoří křídlo vybíhající do dvora), pod mansardovou (světlými čtvercovými eternitovými šablonami krytou) střechou. Na západní straně je dnes dům rozšířen o též patrovou přístavbu (pod téměř plochou živičnou lepenkou krytou střechou) vyplňující uličku, která dříve vedla mezi domy z náměstí do dvora. Hlavní jižní průčelí má v patře sedm dvojitých dvoukřídlých oken, která jsou ven a dovnitř otvíravá, bíle natřená a lícující s fasádou, o čtyřech tabulkách (spodní dvojnásobné výšky horních). V přízemí uprostřed pozdně klasicistní pískovcový portál, tvořený dvěma pilastry ( na čelních stranách s nahoře a dole půlkruhem vykrojenými zrcadly), které jsou nahoře spojeny stlačeným vykrojovaným obloukem se závěrečným klenákem, na jehož čelních stranách (po stranách onoho klenáku) jsou obdobná vystupující zrcadla jako na pilastrech, která však kopírují poměrně složitý tvar oblouku. Součástí portálu jsou dva schodišťové stupně. V portále jsou dnes osazeny dvoukřídlé rámové dřevěné dveře (každé křídlo o dvou výplních, přičemž horní čtvercové jsou zaskleny a opatřeny mřížemi). Nade dveřmi je světlík. Dveře jsou natřeny tmavým matným lazurním lakem a byly osazeny někdy po roce 1994, kdy nahradily předešlé nevkusné laťové dveře asi ze sedmdesátých let 20.století. Po stranách portálu jsou výkladce (uprostřed s vchody do obchodů) vyrobené někdy v sedmdesátých letech 20. století z tenkostěnných ocelových profilů a hliníkových lišt. Celé toto průčelí je až na hlavní římsu obloženo keramickými tvarovkami, které vytvářejí v plochách okrové režné "cihelné" zdivo, které je členěno červenými architektonickými prvky - kordonová a balkánová římsa, lišta se zubořezem nad portálem a šambrány, pouze výplně parapetů oken jsou okrové s rostlinným dekorem. Rozšíření na západní straně (o jednu osu) má v patře arkýř s velkým oknem, jehož šambrána (s korintskými pilastry) tvoří jeho boční stěny. Štít arkýře je tvořen vybranými čtvrtkruhy po stranách a uprostřed odsazeným půlkruhem - vše lemuje římsa. V přízemí je pak tmavě natřené okno (jinak stejné jako ostatní v patře), jehož šambrána má nahoře suprafenestru podobného tvaru jako štít arkýře, v ploše ozdobenou větvičkami vavřínu, parapet z červených tvarovek je pod balkánovou římsou ozdoben mušlí. Dvorní severní průčelí je členěné pouze vystupujícím dvorním křídlem, jinak má pouze hladkou omítku a okna bez šambrán. V interiéru jsou v přízemí za plochostropými obchody valeně klenuté sklady s pětibokými výsečemi, z nichž do levého vedou původní klasicistní dveře s dochovaným kováním ze střední valeně klenuté vstupní místnosti s šesti pětibokými výsečemi. Dnes je do této místnosti provizorně vestavěn další sklad. Z této místnosti vedou vpravo dřevěné schody do patra, kde mají v hale krásné dřevěné klasicistní zábradlí. Patro je celé plochostropé s fabiony, snad původně všude odsazenými jako v hale, do které je dnes vestavěna předsíň jednoho z bytů. Dveře zde jsou většinou rámové z konce 19. století, pouze ty, vedoucí na půdu jsou starší s původním kováním. Půda je rozdělena prkennými příčkami na kóje s původními dveřmi se zachovaným kováním asi ze začátku 19.století, u schodiště prolamovaná stěna. Sklepy jsou valeně klenuté, vyzděné z pískovcových kvádrů.