býv. mlýn

Poloroubený podstávkový objekt ( zv. Čertův mlýn“ č. p. 98) na půdorysu písmene L stojí na pravobřeží Merboltického potoka, v dolní části vesnické památkové zóny Merboltice, jižně od průjezdní komunikace, směrem na Verneřice. Vodní mlýn se skládá ze dvou komunikačně samostatných křídel – z patrové hlavní budovy s mlýnicí a z mladšího krátkého dvoupatrového křídla, kolmo přistavěného k hlavní budově na západní straně. Sedlové střechy jsou kryté betonovými taškami. Hlavní budova obdélného půdorysu má tradiční trojdílnou dispozici s roubenou světnicí vlevo (světnice na neomítané podezdívce z lomového kamene). Světnička, síň a provozní část přízemí jsou zděné, větší část patra (kromě jižní zdi provozní části) je roubená. Vstupní průčelí je obráceno k severu. V přízemí první dvě osy zleva náležejí oknům světnice ve dvou polích podstávky (sloupky, pásky i vaznice zdobené řezbou); tato okna jsou jednoduchá, dvoukřídlá, čtyřtabulková, dělená příčlemi v horní třetině, rámovaná dřevěnými profilovanými šambránami a podokenními římsami. Ve třetí ose zleva se nachází pravoúhlý vstup do síně v trámové zárubni, členěné dřevěnou profilovanou naddveřní římsou na vlastní otvor vstupu a nízký nadsvětlík. Výplní otvoru vstupu jsou jednokřídlé rámové dveře se čtyřmi pravidelnými obdélnými výplněmi; nadsvětlík má skleněnou výplň, členěnou svisle příčlemi na tři pravidelná pole. Ve zděném přízemí provozní části mlýna je vpravo od vstupu do síně jednoduché dvoukřídlé šestitabulkové okno v hlubší špaletě, rámované ostěním (překryto nátěrem) a kamennou podokenní římsou, dále vstup do bývalé mlýnice v trámové zárubni se svlakovými dveřmi. Vpravo od vstupu do mlýnice se nachází další okno (stejné a obdobně rámované jako již popsané okno mlýnice). Zdivo přízemí je omítané, členěné kordonovou římsou bez profilace. Roubená kostrukce patra severního průčelí je obedněná svisle na sráz, v rozsahu světnice s lištami, v rozsahu síně a provozní části bez lišt. Dvě okna horní světnice jsou dvoukřídlá šestitabulková, rámovaná ozdobně vyřezávanými dřevěnými šambránami a podokenními římsami, pod nimiž jsou ještě vyřezávané podokenní lišty. V patře nad mlýnicí se nacházejí dvě obdobná okna bez šambrán. Východní štítové průčelí má v přízemí tři okenní osy, okna vpravo a uprostřed náleží roubené světnici s dvěma poli podstávky (stejně zdobená jako ve vstupním průčelí; levé pole je neukončené – levý sloupek byl přezděn; na sloupku mezi okny bíle vytažená datace 1799); tato okna jsou stejná jako okna světnice ve vstupním průčelí. Na světnici vlevo navazuje zdivo světničky s jedním oknem s podokenní římsou. Konstrukce patra je obedněná na sráz s lištami; bednění je nahoře překryto ozdobně vyřezávaným prknem. Dvě okna patra jsou stejná a stejně rámovaná jako okna horní světnice v severním průčelí. Štít je novodobě bedněný svisle na sráz bez lišt, s nakládacím otvorem. Zdivo jižního podélného průčelí je v levé části v rozsahu mlýnice a síně vystavěné z lomového kamene, neomítané, bez otvorů (krom otvoru po hřídeli mlýnského kola). Při tomto průčelí probíhal mlýnský náhon (v terénu dosud patrný). Západní štítové průčelí: patro je zde v úrovni terénu (tato část domu vystavěna do svahu), k levé polovině průčelí se přimyká přístavba křídla. Viditelná pravá část je zděná, omítaná, se svlakovými dveřmi v trámové zárubni zcela vlevo (při navazující roubené zdi křídla). Viditelná část štítu má obedněnou konstrukci (svisle na sráz s lištami) s jedním drobným okenním otvorem. Východní průčelí křídla (do dvora): nízký přízemek je zděný, omítaný, se dvěma pravoúhlými vstupy (levý vstup s novodobými dveřmi se nachází bezprostředně při hlavní budově) a drobným okenním otvorem mezi těmito vstupy. Roubené první patro je přístupné po vnějším dřevěném žebříkovém schodišti; před vstupem (vlevo v koutě při hlavní budově) se nachází krátká podesta s bedněným zábradlím. Vstup je v trámové zárubni s prkenným obložením, výplní jsou hodnotné rámové dveře. Vpravo od vstupu se nachází dvoukřídlé šestitabulkové okno, rámované dřevěnou profilovanou šambránou a dřevěnou podokenní římsou. V druhém patře je po celé délce tohoto průčelí pavlač s bedněným zábradlím na způsob záklopu, nahoře s profilovaným madlem. Vlevo, nad vstupem do 1. patra, jsou dveře v trámové zárubni, vpravo od nich pak okno (stejné jako v 1. patře). Severní štítové průčelí křídla: ve zděném omítaném přízemku v ose drobné okénko, průčelí je jinak v obou roubených patrech dvouosé, okna jsou stejná a stejně rámovaná jako okna východního průčelí křídla. Štít je novodobě bedněn na způsob záklopu. Západní průčelí křídla: v přízemku tři drobná okna na šířku s kamenným ostěním, v roubeném 1. patře při pravé straně dvě dvoukřídlá šestitabulková okna, rámovaná dřevěnými profilovanými šambránami; ve 2. patře nad těmito okny jsou patrné stojky staršího okenního otvoru. Jižní průčelí křídla (patro v úrovni terénu) je roubené bez otvorů, štít je svisle bedněn na sráz.