dům

Podélně orientovaný dům č. p. 113 stojí ve střední části vesnické památkové zóny Merboltice, vpravo při průjezdní komunikaci směrem na Verneřice. Jedná se o patrový pravostranně orientovaný dům na obdélném půdoryse, trojdílné komorochlévní dispozice. Stavení má plně přezděné obílené přízemí a roubené patro. Roubení má rybinové nárožní spoje. Světnice je jednotraktová a významně užší než dva zbývající dvoutraktové díly, za kterými je přizděna kůlna. V rozmezí horní světnice a komory je pavlač se svisle bedněným zábradlím a přelištováním v imitaci slepých arkád, krytá přesahem střechy. Střecha je vynášena barokně profilovanými sloupky a vyřezávanými prkennými pásky. Obytný díl je v patře a ve štítě překryt pláštěm z eternitových šablon v kosočtverečné skladbě. Odvrácený štít je bedněný, dvojetážový. V dolní linii je bednění svislé s přelištováním ve stylu slepých arkád, v horní úrovni se bednění sklání ke středové liště. Sedlová střecha je krytá dvojitě loženou cementovou taškou bobrovkou.