dům

Menší patrový podstávkový dům trojdílné dispozice (orientace SZ – JV) je postaven ve stráni ve střední části vesnické památkové zóny Merboltice. Hlavní štítovou (jihovýchodní) stranou je orientován ke komunikaci (ve směru na Verneřice). Objekt (roubení je v nárožích pojeno na zámek) má vyzděnou chlévní část a na severu je ke zděné části přisazena bedněná kůlna. Krytinou je plochá maloformátová taška, tzv. bobrovka dvojitě kladená. Hlavní štítové průčelí je trojosé (všechny osy tvoří okenní otvory, okna jsou dřevěná dvoukřídlá, subtilní příčlí cca v horní třetině členěná do tvaru latinského kříže,v prkenné šambráně a s podokenní římsou. Krajní osou zprava je v bedněném poli s imitací hrázdění na šířku mírně obdélný nečleněný výkladec, který pravděpodobně souvisí se změnou provozu za první republiky – obuvnický krám?) s podstávkou v přízemí, která obíhá celý obvod roubené světnice, po dvou polích na každé straně (pole korespondují s okenními osami). Jihovýchodní fasáda je trojosá i v patře, osy korespondují s rozmístěním okenních os v přízemí, okna jsou však šestitbulková, ven otvíravá, s levým prostředním větracím okénkem, opět v prkenné šambráně a s podokenní římsou, stejně jako všechna okna v roubené části domu. Štít je svisle bedněný s přelištováním spar, ve štítě jsou ven otvíravé bedněné dveře nakládacího prostoru s vnějšími kovanými pásovými závěsy, štít je prolomen čtyřmi různě umístěnými prosvětlovacími a provětrávacími otvory. Jihozápadní okapová strana je v prostoru horní i dolní světnice dvouosá, okna v přízemí jsou o latinského kříže, okna v patře šestitabulková. Chlévová část je přezděná, dvouosá, první osou je pravoúhlý kamenný portálek umožňující vstup do síně, poslední osou zleva je malý na výšku obdélný okenní otvor s mohutným kamenným ostěním bez profilace, s tmavošedým nátěrem.. Pavlač v patře probíhá po celé délce zděné části přízemí, zastřešuje ji nad celou touto stranou protažená střecha zápraží. Sloupky jsou bíle natřené, jednoduše profilované, parapet pavlače je opatřen bedněným pláštěm s bílým přelištováním. Na pavlač se vstupuje z horní síně, která je přisvětlena velmi malým na výšku obdélným v polovině příčlí rozděleným okénkem. Do prostoru pavlače sePatrový dům č. p. 47 leží na levobřeží Merboltického potoka, štítem k silnici, přibližně uprostřed obce. otvírá i okno komory, členěné do latinského kříže. Zadní SZ strana pavlače je nyní zabedněna, avšak je pravděpodobné, že dříve tvořila komunikaci se zahradou, neboť kvůli zvyšování terénu je severozápadní strana vlastně přízemní a pavlač je tak dobře přístupná. Severozápadní štítová strana je čtyřosá (po dvou okenních osách v každé komoře, okna jsou členěna do latinského kříže). I tento štít je celý kryt svislým bedněním s přelištováním, ovšem je rozdělen do dvou horizontál, ve spodní jsou zaslepena dvě na výšku obdélná okna. Zděnou část severovýchodní zděné části zcela překrývá přístavek kůlny, kůlna je rámové konstrukce s vnějším bedněným pláštěm ze svislých prken s přelištováním spar, střecha je pultová, přímo napojená na sedlovou střechu objektu. Na severovýchodním nároží je připojen záchodový přístavek, který byl během terénní fáze výzkumu bez vědomí zástupců památkové péče demontován. Roubená část (horní i dolní světnice) je opět jen dvouosá, s okna členěnými do tvaru latinského kříže.