dům

Patrový obdélným dům s roubenou světnicí a patrem tradiční trojdílné (resp. čtyřdílné) dispozice stojí ve střední části vesnické památkové zóny Merboltice, na levobřeží Merboltického potoka. Svou okapovou stranou se obrací ke komunikaci. Sedlová střecha je kryta betonovými taškami; asymetricky předstupuje před líc vstupního průčelí. Světnice tvoří levý díl domu, čtvrtý díl zcela vpravo tvoří stodůlka, předstupující na šířku zápraží před ostatní části stavby. Zápraží je dlážděno nepravidelnými kameny. Na severozápadě se k domu kolmo přimyká přízemní hospodářská budova. Vstupní průčelí je obráceno k východu. V patře probíhá na šířku síně a hospodářské části (kromě předstupující stodůlky) pavlač, nesená zhlavími vystupujících trámů. V přízemí první dvě osy zleva náležejí oknům světnice ve dvou polích podstávky se sloupky, vaznicí a pásky, zdobenými řezbou. Tato okna jsou zakryta okenicemi, rámována dřevěnými profilovanými šambránami a podokenními římsami. Na pravý sloupek podstávky vpravo těsně navazuje hlavní vstup v rámu, výplní jsou jednoduché jednokřídlé rámové dveře se čtyřmi výplněmi. Otvor vstupu je nahoře zakončen dřevěnou profilovanou římsou, nad níž je ještě nízký nadsvětlík. Před vstupem jsou tři pískovcové stupně. Ve zděné části vpravo od vstupu se nachází sdružené okno ve špaletě, zakryté okenicemi, s podokenní římsou. Roubená kostrukce patra je v části nad světnicí pobita eternitem (šedé a červené šablony). Eternitové šablony jsou skládány tak, že šablony jedné barvy tvoří rámy kolem oken a lem, šablony druhé barvy vyplňují ostatní plochu (stejně tak i v jižním průčelí a obou štítech). Jsou zde dvě dvoukřídlá, čtyřtabulková, v horní třetině členěná okna, rámovaná profilovanými dřevěnými šambránami a dřevěnými podokenními římsami. Nad hlavním vstupem do domu se nachází vstup na pavlač v zárubni, vpravo od vstupu jsou dvě okna. Zábradlí pavlače je bedněné svisle na sráz s lištami, zakončení prken bednění kryje nahoře i dole ozdobně řezaná lišta, zábradlí má dřevěné profilované madlo. Předstupující stodůlka je v přízemí bedněná na sráz, s vraty přes celou šířku; do přízemku stodůlky lze dále vstoupit dveřmi ve vratech a z boku (ze zápraží). Patro stodůlky je pobité eternitem, s dvoukřídlým šestitabulkovým oknem v profilované dřevěné šambráně. Jižní štítové průčelí je tříosé, konstrukce přízemí (v rozsahu pravé a střední osy) a patra je roubená; mírně předstupující část přízemí vlevo (s jedním oknem) byla zřejmě přezděna, příp. před roubení představena zděná plenta. Roubená světnice má dvě pole podstávky s okny v profilovaných dřevěných šambránách a s dřevěnými podokenními římsami (okno ve střední ose je dvoukřídlé šestitabulkové, okno vpravo zakryto okenicí). V levé ose (ve vyzděné části) je okenní otvor se zděnou podokenní římsou, zakrytý okenicí. Roubená konstrukce patra je pobitá šedým a červeným eternitem. Okna v patře jsou stejná jako okna v levé části patra vstupního průčelí, stejně rámovaná. Štít je pobitý eternitem, ve spodní polovině se dvěma šestitabulkovými a ve špici se dvěma čtyřtabulkovými (dělení uprostřed) okny, rámovanými dřevěnými šambránami. Západní podélné průčelí je v levé části v rozsahu hospodářského dílu a síně zděný, se svlakovými dveřmi v rámu do síně; k roubené obedněné (na sráz s lištami) stěně světnice bez otvorů se přimyká téměř již zcela rozpadlá konstrukce úzkého přístavku. Roubené patro má dvě dvoukřídlá čtyřtabulková, příčlemi v horní třetině čelněná okna (v levé a střední části), rámovaná dřevěnými šambránami bez profilace. Severní štítové průčelí je v přízemí i patře omítnuté bez otvorů. V pravé části k němu přiléhá již v úvodu zmíněná přízemní hospodářská budova, přistavěná kolmo k domu. Štít je pobit eternitem, okna jsou rozmístěná i členěná stejně jsko v jižním štítu. Hospodářská budova, navazující kolmo na dům na severozápadě, je přízemní, zděná z lomového kamene, omítaná (pouze na jižní straně bez omítky), krytá sedlovou střechou (krytina betonová taška), s průjezdem uprostřed podélné strany. V západní části budovy je bývalý chlév, zaklenutý dvěma pruskými plackami do pasu.