dům

Dům č. p. 12 je umístěn v severní části vesnické památkové zóny v rozvolněné zástavbě podstávkových domů. Objekt přiléhá svou okapní stranou k nezpevněné cestě. Orientován je ve směru SZ – JV. Původně přízemní, obdélný, částečně podsklepený objekt klasické trojdílné dispozice pravostranné orientace, s roubenou světnicí obíhanou podstávkovými poli. Nastavované patro je hrázděné. Spáry mezi hraněnými trámy roubení i jednotlivá pole hrázdění jsou bílené. Vstupní i hospodářský díl je vyzděn z pískovcových kvádrů (štuků), které jsou omítnuté, nyní s finální úpravou bílou barvou. Pravoúhlý vstupní portál, šambrány i korunní římsa zděné části jihozápadního průčelí objektu jsou natřeny šedomodrou barvou. Okna jsou vesměs jednoduchá, dvoukřídlá, šestitabulková nebo členěná do latinského kříže, ven otvíravá, umístěná v jednoduše profilované dřevěné obálce event. pásové šambráně. Střecha objektu je sedlová, krytá českou eternitovou šablonou v německé skladbě, nad osu domu je na jihozápadě posazen vikýř tvaru štičí tlamy. Hlavní průčelí je šestiosé, dvě osy vpravo v roubené části s podstávkami, ostatní náleží do části zděné. Třetí osa zprava je vstupní. Dveře tvoří jednokřídlé plné výplně z dřevěného masivu se zelenou povrchovou úpravou. Severozápadní štítové průčelí je v omítané až po štít, bez okenních či jiných otvorů. Štít je svisle bedněn s jedním okenním otvorem na šířku obdélného tvaru s novodobou dvoukřídlou výplní a s okenicemi. Jihovýchodní štítové průčelí je pohledové a zdobné. V přízemí se nachází světnice obehnaná roubeným zdivem s podstávkami, v tomto průčelí tři pole arkád s okny. Nad podstávkou je hrázděné patro s neosově umístěnou dvojicí okenních otvorů s výplněmi v dřevěných profilech osazených do líce. Štít je dvouetážový, vrchol je obložen břidlicí s kruhovým otvorem pod hřebenem.