dům

Patrový dům č. p. 63 na obdélném půdoryse, tradiční trojdílné (resp. čtyřdílné) dispozice, s roubenou světnicí a patrem (světnice má podstávku, tvoří levý díl domu) stojí ve střední části vesnické památkové zóny Merboltice. Čtvrtý díl zcela vpravo tvoří bedněná stodůlka. Svým podélným průčelím se obrací ke komunikaci směrem na Verneřice. Zápraží je dlážděno nepravidelnými kameny. Sedlová střecha je kryta betonovými taškami. Vstupní průčelí je obráceno k jihovýchodu. V přízemí první dvě osy zleva náležejí oknům světnice ve dvou polích podstávky (pravé pole není vpravo ukončeno sloupkem – navazuje zde přímo zděná část); sloupky, pásky i vaznice podstávky jsou na hranách zdobeny jednoduchou řezbou. Tato okna jsou dvoukřídlá čtyřtabulková, dělená příčlemi v horní třetině, rámovaná dřevěnými profilovanými šambránami a podokenními římsami. Ve třetí ose zleva se ve zděné části nachází pravoúhlý vstup do síně; dveře jsou rámové, jednokřídlé, se čtyřmi obdélnými výplněmi. Vpravo vedle vstupu je úzký okenní otvor na výšku, osvětlující síň (výplní je třítabulkové okno, příčlemi horizontálně dělené). Navazující hospodářská část předstupuje v přízemí i patře před ostatní stavbu; chlévní část přízemí předstupuje ještě o něco více, takže koruna zdiva musí být kryta drobnou pultovou stříškou. V chlévní části je dvoutabulkové okénko na šířku a z levé boční strany (ze zápraží) vstup s rámovými dveřmi. Konstrukce patra je v levé části (horní světnice) obedněná svisle na sráz s lištami, s dvěma okny. Tato okna jsou dvoukřídlá, čtyřtabulková, příčlemi členěná v horní třetině, rámovaná dřevěnými šambránami. Nad vstupem se v koutě odsazní hospodářské části nachází krátká pavláčka (na šířku síně), se svisle na sráz s lištami bedněným zábradlím, s ozdobnými lištami, kryjícími nahoře i dole konce prken bednění, a s profilovaným dřevěným madlem. Sloupky rámové konstrukce pavlače jsou zdobeny jednoduchou řezbou, pásky nahrazují ozdobně vyřezávaná rohová prkénka. Svlakové dveře na pavlač jsou v trámové zárubni; roubená konstrukce patra je na pavlači bez obednění. Část patra nad bývalým chlévem je obedněná na sráz s lištami, s jedním dvoutabulkovým oknem na šířku. Stodůlka má rámovou konstrukci, v přízemí i patře obedněnou na způsob záklopu; v přízemí jsou vrata přes celou šířku, v patře pak jeden drobný osvětlovací a větrací otvor (výřez v prknech bednění). Jihozápadní štítové průčelí je dvouosé, vlevo ještě rozšířené přízemní, zřejmě dodatečnou roubenou přístavbou světničky s jedním oknem. Roubená konstrukce světnice má dvě pole podstávky (jako v JV průčelí, u středního sloupku chybí pásky); jedno podstávkové pole má i již zmíněná světnička (podstávka je zde však jednodušší, nezdobená). Všechna tři okna jsou obdobná jako okna světnice v JV průčelí, stejně rámovaná (okno světničky má však poněkud odlišnou – jednodušší – dřevěnou podokenní římsu). Patro je bedněné na sráz s lištami, dvě okna jsou stejná jako v JV průčelí. V části nad světničkou je nakládací otvor. Štít je bedněný na sráz bez lišt, se dvěma šestitabulkovými okny zhruba v polovině výšky. Severozápadní podélné průčelí (přízemní) má v pravé roubené části – světničce – dvoukřídlé čtyřtabulkové, příčlemi v horní třetině dělené okno bez šambrány, s dřevěnou podokenní římsou. Vlevo navazuje nízký zděný přístavek se vstupem ze dvora do síně. Na levé straně je zadní rozšiřující přístavek stodůlky, bedněný na způsob záklopu. Severovýchodní štítové průčelí (stodůlka) je bedněné na způsob záklopu, bez otvorů (pouze v zadním bedněném přístavku je z této strany dvoukřídlé dvoutabulkové okno). Štít je bedněn rovněž na způsob záklopu, s dvěma okenními otvory bez výplní.