dům

Patrový dům na obdélném půdoryse, tradiční trojdílné (resp. čtyřdílné) dispozice, podélně orientovaný ke komunikaci, s vyzděným přízemím a roubeným patrem stojí ve střední části vesnické památkové zóny Merboltice, západně od průjezdní komunikace směrem na Verneřice. Sedlová střecha krytá maloformátovými drážkovými betonovými taškami předstupuje před líc vstupního průčelí a kryje zápraží. Světnice tvoří levý díl domu, čtvrtý díl zcela vpravo představuje stodůlka rámové konstrukce se svisle bedněným pláštěm. Vstupní průčelí objektu je obráceno k východu. V patře probíhá na šířku síně a hospodářské části (kromě stodůlky) svisle bedněná pavlač s přelištovanými spárami, nesená zhlavími vystupujících trámů. V přízemí první dvě osy zleva náležejí dvěma zeleným oknům světnice s plochou pásovou šambránou s jednoduchým středovým klenákem, výplně jsou ven a dovnitř otvíravé, dvoukřídlé, šestitabulkové. Stejné výplně jsou i v roubené světnici v patře. Do vstupní síně se vchází jednokřídlými dřevěnými rámovými kazetovými dveřmi.