dům

Patrový obdélný dům č. p. 72 leží na levobřeží Merboltického potoka, v dolní části vesnické památkové zóny Merboltice, při historicky důležitém křížení cest z Valkeřic a z Horní Police. Svým podélným průčelím se obrací ke komunikaci. Z jeho umístění v potoční nivě lze usuzovat, že jeho založení spadá do druhé, domkářské fáze Merboltic. Jde o patrový dvojtrakt levostranné orientace s tradičním trojdělením, kde čtvrtý díl zaujímá stodola. Podélné průčelí je obráceno na jih, štítové na západ. Kronikář Blumentritt uvádí, že v domě bydlela Anna Klein, která měla drobné hospodářství (Kleinlandwirt – nomen omen). V přízemí je dům zděný (nejspíše přezděný z roubení s podstávkou), v patře dřevěný roubený, krytý svislým bedněním. Bednění je na hlavní části i na pavlači jako obvykle zalištované, na stodole je bez zalištování, zezadu hrubější z překládaných krajinek. Lišty jsou natřené na bílo, absence lišt v hospodářské části tak zjevně funkčně navenek trojitou hlavní oproti čtvrtému dílu vymezují. Ve stabilním katastru je půdorysná stopa již daná, stodola není mladší. Vstupní dveře jsou klasicistní kazetové rámové. Okna v přízemí mají prosté pásové šambrány se středovým klenákem, parapety jsou nejspíše zděné, omítané. Severní zadní vstup má svrchní částečnou šambránu ukončenou čabrakou resp. po obou stranách po páru kapek (guttae), pravděpodobně ze začátku 20. století. Zadní hospodářský přístavek sloužil nejspíše jako další chlívek. V dostupném půdorysném schématu z 12/1989 se sice nevyskytuje, ale působí jako původní s malými okénky a dřevěnými vrátky. Zápraží je kryté předsazenou střechou, pod tímto přesahem se také nachází pavlač. Její otevřená část je nad vstupem, bedněné zábradlí je vodorovně ohraničené ozdobně profilovanými prkny, svrchní vykrajované prkno spolu s hraněnými lištami doléhajícími jeho k nosům vytvářejí vjem slepých arkád (jako obloučkový vlys, zde s oslím hřbetem), shodná úprava je použita na ukončení patra štítového průčelí. Nároží balkonu je ozdobeno půlkuželkou. Druhá polovina pavlače je uzavřená bedněním, v něm je osazeno jedno okno. Uzavřená část pavlače se opírá o přístavek rozšíření chléva v přízemí. Vyzdění domu přesahuje do patra pouze nad zadním traktem, ve štítu je v něm nakládací otvor s dřevěnými dveřmi. Zvláštním znakem tohoto domu jsou další shozové dveře resp. nakládací otvor mezi dvěma okénky v hlavním (západním) štítu. Výplně oken jsou pozdější ve tvaru latinského kříže, ven a dovnitř otvíravá, z konce 19. století. Původní zřejmě spalná krytina byla nahrazena cementovou taškou, dnes je střecha čerstvě pokryta novou červenou betonovou. Bodově jsou v ní rozmístěny nové prosvětlovací tašky. Komínová hlava je nově přezděná z červených lícovek, krytá stříškou napoleon.